Olívaolajon megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát, rádobjuk a zúzott fokhagymát meg a lereszelt gyömbért, és még két percig dinszteljük együtt. Az összes fűszert rászórjuk, fél percig pirítjuk. Rátesszük a meghámozott, feldarabolt sárgarépát, 10 percig együtt pároljuk.
Felöntjük pici vízzel, belerakjuk a lencsét, a meghámozott, felkarikázott paradicsomot, és legalább húsz percig főzzük. (Ha túl sűrű, vizet adhatunk még hozzá.)
Botmixerrel áttörjük, maradhat egy kicsit darabos. Beállítjuk a sűrűségét, adunk hozzá vizet, ha hígabban szeretjük. Sózzuk, borsozzuk. A kenyeret pici kockákra vágjuk, kis olívaolajon egy serpenyőben megpirítjuk. Ezt adjuk a vöröslencse-krémleveshez feltétként.