Elkészítheted ünnepi alkalmakra vagy egyszerűen csak kávé, tea mellé – egy isteni sajttortával mindenkor sikert arathatsz. Nyáron a zselatinos a nyerő, télen inkább a sült változatra fókuszálunk.

10 tipp a tökéletes sajttortához

1. TURBÓZD FEL A KEKSZALAPOT!

Késes aprítógépben őrölj morzsalékosra pl. diós, mandulás vagy mogyorós kekszet. Ha szeretsz kísérletezni, keverj a morzsához ízben passzoló fűszereket vagy reszelt citrushéjat.

2. HASZNÁLJ TELJES ÉRTÉKŰ ALAPANYAGOKAT

Dolgozz zsíros túróval, krémsajttal, tejszínnel vagy tejföllel, ha nem akarod, hogy fűrészporra emlékeztessen a sütid. (Más a helyzet, ha az eredeti recept kifejezetten valamilyen csökkentett zsírtartalmú hozzávalót ír elő.)

3. CSAK SIMÁN!

Felhasználás előtt a krémsajtot pihentesd szobahőmérsékleten kb. 30 percig, hogy lágyabb legyen. Keverd teljesen simára, mielőtt beledolgozod a tojást.

4. ÉRZÉSSEL KEVERJ!

Az összes tojást egyszerre add a masszához, és robotgéppel a legalacsonyabb fokozaton oszlasd el benne. Időnként emeld ki a keverőpálcát, és spatulával kapard le a tál oldalára tapadt masszát. A továbbiakban is lassan keverj, mert ha túl sok levegőt juttatsz a masszába, akkor a tészta sütés közben felfúvódik, majd a hűléskor távozó légbuborékoktól megrepedezik.

5. KEND KI A TORTAFORMÁT!

Megelőzheted az oldalsó repedéseket a tortán, ha a formának nemcsak az alját, hanem az oldalát is gondosan kikened vajjal. Így a megsült tészta könnyebben elválik a karimától.

6. MELEGÍTSD ELŐ A SÜTŐT!

Told a sínt középre, hogy alul-felül egyenletesen süljön a torta, és állítsd be a receptben megadott hőmérsékletet. Ha nincs erre vonatkozó adat, akkor a sütő ne legyen túl forró (max. 180 fok).

7. KÉNYEZTESD A TORTÁDAT VÍZFÜRDŐVEL!

Kapcsos tortaforma esetén ellenőrizd, hogy tökéletesen záródik-e. Elejét veheted a szivárgásnak, ha a formát alufóliába csomagolod. A megtöltött formát helyezd tepsibe, és önts köré meleg vizet hüvelyknyi magasságban.

8. NE NYITOGASD A SÜTŐAJTÓT!

Az első 30 percben semmi esetre se nyisd ki a sütőt, és később is lehetőleg csak az ajtó üvegén át szemléld meg a tortát. Máskülönben a nyitogatástól repedések keletkeznek rajta.

9. NE VÉGEZZ TŰPRÓBÁT!

Állíts be egy konyhai visszaszámláló órát a recept által ajánlott minimális sütési időre, és csak a jelzés után vedd közelről is szemügyre a tortát. Ne szúrj bele fogvájót vagy hústűt, mert megreped! Akkor tekinthető késznek, ha körben a széle kissé megemelkedett, a teteje pedig középen remeg egy kb. 2,5 cm átmérőjű körben, amikor a tortakarimát megkocogtatod egy kanállal. (Ezután a hő a belsejében még tovább dolgozik.)

10. ÍGY LAZÍTSD MEG!

A sütőből kivett formát helyezd rácsra, és hagyd hűlni 10 percet. Ezután óvatosan válaszd el a tortát a karimától asztali kés vagy kis spatula segítségével, de még ne vedd ki a formából. Huzatmentes helyen hagyd hűlni további 1 órát.

[eadvert]

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.