A palóc konyha jellegzetességei közé sorolunk például számos krumplis ételt. Ennek oka pedig az, hogy itt hamarabb jelent meg a mindennapi étkezésben a burgonya, mint az ország egyéb tájain. Hagyományos krumplis finomság például krumplilángos, avagy a tócsni. Az eredetileg ürühúsból, burgonyából és zöldbabból készült palóclevest paprikával, tejföllel és kaporral ízesítették. Ám nem Palócföldön, hanem Pesten, az István Főherceg Szálloda vendéglőjében született. Mikszáth Kálmán születésnapjára készített fogás volt ez, melyet Gundel János palóclevesnek keresztelt el.
Palóc tekercs – Tócsniban sült húsrolád
Palóc tócsni – Pirított hagymával és fűszeres hússal
Palóc gulyás – Zöldbabbal, sertéslapockával
Palóc kocsonya – Tele zöldséggel és füstült csülökkel
Töltött káposzta palóc vidékről – Nagyon füstült, nagyon fűszeres
Ezek is érdekelhetik!
[eadvert]