1. MINDENT BELE!
Sokan nem szeretik a levesben a főtt paprikát, paradicsomot, hagymát. Azokat a hozzávalókat, amelyeket nem szívesen fogyasztasz el, de szükség van az intenzív ízükre, tedd szűrőbe vagy vászonzsákocskába, és így ereszd a levesbe. Az étel elkészültével egyben kiemelheted őket.
2. HELYESEN SÓZNI
Ha rögtön a főzés elején egy kevés sót adsz a hozzávalókhoz, az segít kihozni az ízüket. Túlsózni azonban nem szabad az ételt, azzal pont az ellenkező hatást éred el! Literenként kb. 1 dkg sóval számolj.
3. A FŰSZERT A MAGA IDEJÉBEN
Míg a szárított zöldfűszereket a főzés elején, addig a frisseket általában a főzés végén érdemes az ételhez adni. A friss levelekből kb. 1 maréknyi biztosítja azt az aromát, amit a szárítottakból 1 ek. A babérlevelet természetesen már a főzés kezdetén a levesbe teheted.
[eadvert]
4. ELŐSZÖR A KEMÉNYEK
Ahhoz, hogy minden megpuhuljon, de ne főjön szét, nem egyszerre kell a fazékba tenni a hozzávalókat, hanem mindent a maga főzési ideje szerint. A tésztát nem érdemes belefőzni a levesbe, mert kocsonyás lesz tőle, és másnapra magába szívja a levét.
5. NE TÚL NAGY LÁNGON!
A leveseket mindig gyöngyözve főzd, sose hagyd nagy lángon lobogni.
6. ÚJRAMELEGÍTENI SZABAD
A levesek másnap sokszor még finomabbak, mint frissen. Ez azért van így, mert a bennük lévő keményítő egy része cukorrá alakul. Fontos, hogy a maradék mindig bekerüljön a hűtőszekrénybe!
- ÚJBURGONYÁS TAVASZI ZÖLDSÉGTÁL – MI FŐ A FŐSZERKESZTŐ FAZEKÁBAN?
- EPRES FINOMSÁGOK – MEGJELENT A VIDÉK ÍZE MÁJUSI SZÁMA