Lehetséges, hogy a csalánról elsőként a természetjárás közben előforduló kellemetlenség, a csaláncsípés jut eszedbe. Pedig a növénynek rengeteg jótékony hatása is van, akár külsőleg, akár belsőleg alkalmazod. Máris mutatjuk, mik is ezek!

8 tény a csalánról, amivel jó, ha tisztában vagy

A csalánban megtalálhatóak az A-, B-, C-, K-, U-, P- vitaminok, vas, szelén, kalcium, klorofill, a csípősséget okozó hangyasav, továbbá különböző flavonoidok és egyéb fitokemikáliák. Mindezek hatással vannak a szív és keringési rendszerre, a kiválasztórendszerre, az emésztőrendszerre, valamint a női- és férfi ivarszervekre is. Nézzünk néhány konkrét példát a jótékony hatásairól.

1. MÉREGTELENÍTŐ HATÁSÚ

Elősegíti a máj természetes méregtelenítő funkcióit, hatására a májba friss vér áramlik. Képes a májban és a lépben felhalmozódott toxikus anyagokat kioldani és eltávolítani. Teája gyomor- és bélhurut ellen is hatásos.

2. GYULLADÁSCSÖKKENTŐ

A csalánt gyakran használják a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek mellett a gyulladások csökkentésére. De a csalán levél helyi alkalmazása is csökkenti az ízületi fájdalmat és kezelheti az ízületi gyulladást. A csalán gyulladáscsökkentő hatása autoimmun betegségekkel szemben is működhet.

Immunerősítő és gyógyító növények

3. SEGÍTI A HUGYÚTI PROBLÉMÁK KEZELÉSÉT

Átmossa az egész húgyúti rendszert, távozásra készteti a vese- és hólyaghomokot, a kisebb köveket. Hatékony a hólyaghurut és a prosztatamegnagyobbodás kezelésében is.

4. JAVÍTJA A VÉRELLÁTÁST

Ezzel többek között a nemi szervekre is jótékonyan hat. Nőknél javítja a kismedence vérellátását, a méh izomzatának anyagcseréjét, vérkeringését, sőt, kisebb ciszták feloldását is elvégzi. Férfiak esetében javítja a barlangos test vérellátását, ezáltal emeli a libidót és a merevedési képességet. Mindkét nem esetében a csalán emeli az ivarsejtek termékenyítő képességét, és nem utolsósorban növeli a nemi vágyat.

Vírus ellen nincs gyógynövény!

5. CSÖKKENTI A SZÉNANÁTHA TÜNETEIT

Gyulladáscsökkentő hatóanyagainak köszönhetően jelentősen csökkenti az allergiás tüneteket, anélkül, hogy eltompítaná a figyelmet, mint az erre a célra kapható gyógyszerek.

6. ELÁLLÍTJA A VÉRZÉST

Amig belsőleg javítja a vérellátást, addig külsőleg pont, hogy segít elállítani a vérzést. Műtétek során is használják az összetevőit.

A konyha, és a patika kincse lehet a menta

7. AZ EKCÉMA ELLENSZERE LEHET

A csalán antihisztamin és gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően az ekcéma természetes ellenszere lehet. Hatékonyan csökkenti a viszketést és a bőrpírt.

+1 ALKALMAZÁSA

A csalán akár természetjárás közben is összegyűjthető (például gumikesztyűvel) és otthon különböző főzetek készíthetők belőle, de kapható kapszula, tea és kenőcs formájában is. Várandósoknak és magas vérnyomásban szenvedőknek nem ajánlott, valamint folyamatosan nem alkalmazható, csak kúraként.

[eadvert]

Készítsd el te is házilag! Ezért jó, ha joghurtot eszel

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.