A hideg napokon jól jön a sütő melege is, barátságos, meleg kuckóvá varázsolja a konyhánkat, így egyre többször sütünk valami jó tepsis egytálételt. A legtöbb rakottas egészen elvarázsolódik egy-két csipetnyi reszelt szerecsendiótól, de egy sima krumplipürét is nagyon fel tud dobni.

A téli rakottasok titkos fűszere

A szerecsendió örökzöld, 15-20 méter magasságot is elérő fának a termése. Nedves és forró trópusi klímát, jól szellőző, tápanyagokban gazdag, laza talajt igényel. Indonéziához tartozó szigetekről származik, ma már sok hasonló klímájú területen is termesztik (Brazília, India, Malajzia, Srí Lanka). Európában már évszázadok óta ismerik és használják, ez is a nehezen beszerezhető drága egzotikus fűszerek egyike volt. .

[eadvert]

A húsos termésben helyezkedik el a szakadozott, vörös vagy barna magköpennyel körülvett mag. A kemény maghéjtól megfosztott mag a kereskedelemben kapható szerecsendió fűszer. A megszárított magköpeny a szerecsendió-virág. Ritkábban használjuk, mint a magot, pedig ugyanolyan aromás.

A szerecsendió és a szerecsendió-virág különleges zamata sós és édes ételekhez egyaránt illik. Nagyon intenzív az ízük, ezért csak keveset szabad tenni egy-egy ételbe.

Puffadáscsökkentő, emésztést segítő gyógyhatása ismert, nem véletlenül tesznek egy-egy csipetet káposztás ételekbe is

Bár kapni őrölt szerecsendiót is, jobb, ha egészet veszünk, így ugyanis sokkal tovább megőrzi az aromáját. Szükség is van erre, mert annyira intenzív az íze, hogy egy-egy ételhez tényleg csak csipetnyit kell hozzáreszelni. Így aztán a legtöbb háztartásban több évig is elég egy-két szem dió.

Sütőtökös palacsinta sajtszószban

Csirkeleves óriás májgombóccal

Hokkaidó-krémleves sült birssel

Sült csirkecomb krumplipürével

Karfiolos rakott sertéstarja

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.