Nagyobb létszámú kerti partira csak akkor tervezzünk lecsót, ha nyitottak és kulturáltak a résztvevők, egyébként hangos veszekedésbe fog torkollni az elkészítés módja. Mert egyáltalán nem mindegy, hogy mikor, milyen állapotban kerülnek bele a hozzávalók ebbe az egyszerűségében nagyszerű zöldségraguba. Mennyi ideig főzzük, szárazra vagy tocsakosra, menjen-e bele pirospaprika, virsli, kolbász, hogy csak a sarokpontokat említsük.

Ahány ház, annyi lecsó – a sokféleség üdítő

Nagyon sokféle iskola létezik ezzel a klasszikussal kapcsolatban. Az egyszerűség kedvéért most csak az alapokkal foglalkozunk (hagyma, zsiradék, paprika, paradicsom), hiszen egy különkiadásra lenne szükség, ha belemélyednénk a rizs, tojás, kolbász, füstölt hús, stb. vonalba is. Már a kezdeteknél is nagyok az eltérések: milyen zsiradékot használunk, milyen formára vágjuk a hagymát, a paprikát és a paradicsomot, egyáltalán milyen arány a kívánatos. Nézzük, hogy a legtöbb háztartásban előforduló szakácskönyvek mit írnak ezzel kapcsolatban.

Dr. Hevesi Sándorné szerint egy jó nagy fej vöröshagymát összevágunk, feltesszük 10 dkg zsírban, aranysárgára pirítjuk. Pirospaprikával meghintjük, jól megsózzuk, 1 kg tisztított zöldpaprikát és fél kiló héjazott, felvágott paradicsomot adunk hozzá, fedő alatt puhára főzzük.

Magyar Elek (Az ínyesmester szakácskönyve) a következőképpen készíti: forró zsírban (vagy apróra vágott füstölt szalonna kiolvasztott zsírján) karikára vágott hagymát pirítunk. Beleteszünk 1 kg magjától és ereitől megtisztított, karikára vágott vagy széttördelt zöldpaprikát, és amikor ez már jól összeesett, néhány darab darabokra tördelt (esetleg meghámozott) paradicsomot. Megsózzuk, és addig pároljuk, míg a paradicsom jól szétfő.

Horváth Ilona receptje szerint egy vöröshagymát karikára vágunk, olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk az 50-50 dkg karikákra vágott paradicsomot és paprikát. Fedő alatt puhára főzzük, sózzuk (használhatunk az olaj helyett füstölt szalonnát is).

Pelle Józsefné: karikára vágunk két fej vöröshagymát, egy kanál zsírban halványra pirítjuk. Beletesszük a megmosott, kicsumázott és karikára vágott 1 kg zöldpaprikát és a meghámozott, eltördelt fél kilónyi paradicsomot. Megsózzuk, és addig pároljuk, sütjük, míg a paradicsom szétfő, a paprika pedig megpuhul.

Az 1960-as kiadású, több jeles szerzővel is büszkélkedő Szakácskönyv a következőképpen főzi: 3 dkg füstölt szalonnát kockára vágunk, 7 dkg zsírban megpirítjuk, hozzáadjuk a finomra vágott 15 dkg hagymát. Ha megpirult, beleadunk fél dkg pirospaprikát, összekeverjük, hozzátesszük a csíkokra vágott 1 kg zöldpaprikát és a meghámozott, negyedelt 75 dkg paradicsomot, és lassan puhára pároljuk.

Felszabadító, ha ilyen sok jó szakács ilyen sokfélét javasol: azt csinálhatunk, amit akarunk. Könnyű szívvel kísérletezhetünk, biztosan jó lesz az eredmény.

Erdélyi krumplis lecsó

Kapros cukkinis lecsó

Zöldséges lecsó zöldbabbal és tökkel

Tejfölös sült lecsó

Lecsókrémleves

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.