Nagyobb létszámú kerti partira csak akkor tervezzünk lecsót, ha nyitottak és kulturáltak a résztvevők, egyébként hangos veszekedésbe fog torkollni az elkészítés módja. Mert egyáltalán nem mindegy, hogy mikor, milyen állapotban kerülnek bele a hozzávalók ebbe az egyszerűségében nagyszerű zöldségraguba. Mennyi ideig főzzük, szárazra vagy tocsakosra, menjen-e bele pirospaprika, virsli, kolbász, hogy csak a sarokpontokat említsük.

Ahány ház, annyi lecsó – a sokféleség üdítő

Nagyon sokféle iskola létezik ezzel a klasszikussal kapcsolatban. Az egyszerűség kedvéért most csak az alapokkal foglalkozunk (hagyma, zsiradék, paprika, paradicsom), hiszen egy különkiadásra lenne szükség, ha belemélyednénk a rizs, tojás, kolbász, füstölt hús, stb. vonalba is. Már a kezdeteknél is nagyok az eltérések: milyen zsiradékot használunk, milyen formára vágjuk a hagymát, a paprikát és a paradicsomot, egyáltalán milyen arány a kívánatos. Nézzük, hogy a legtöbb háztartásban előforduló szakácskönyvek mit írnak ezzel kapcsolatban.

Dr. Hevesi Sándorné szerint egy jó nagy fej vöröshagymát összevágunk, feltesszük 10 dkg zsírban, aranysárgára pirítjuk. Pirospaprikával meghintjük, jól megsózzuk, 1 kg tisztított zöldpaprikát és fél kiló héjazott, felvágott paradicsomot adunk hozzá, fedő alatt puhára főzzük.

Magyar Elek (Az ínyesmester szakácskönyve) a következőképpen készíti: forró zsírban (vagy apróra vágott füstölt szalonna kiolvasztott zsírján) karikára vágott hagymát pirítunk. Beleteszünk 1 kg magjától és ereitől megtisztított, karikára vágott vagy széttördelt zöldpaprikát, és amikor ez már jól összeesett, néhány darab darabokra tördelt (esetleg meghámozott) paradicsomot. Megsózzuk, és addig pároljuk, míg a paradicsom jól szétfő.

Horváth Ilona receptje szerint egy vöröshagymát karikára vágunk, olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk az 50-50 dkg karikákra vágott paradicsomot és paprikát. Fedő alatt puhára főzzük, sózzuk (használhatunk az olaj helyett füstölt szalonnát is).

Pelle Józsefné: karikára vágunk két fej vöröshagymát, egy kanál zsírban halványra pirítjuk. Beletesszük a megmosott, kicsumázott és karikára vágott 1 kg zöldpaprikát és a meghámozott, eltördelt fél kilónyi paradicsomot. Megsózzuk, és addig pároljuk, sütjük, míg a paradicsom szétfő, a paprika pedig megpuhul.

Az 1960-as kiadású, több jeles szerzővel is büszkélkedő Szakácskönyv a következőképpen főzi: 3 dkg füstölt szalonnát kockára vágunk, 7 dkg zsírban megpirítjuk, hozzáadjuk a finomra vágott 15 dkg hagymát. Ha megpirult, beleadunk fél dkg pirospaprikát, összekeverjük, hozzátesszük a csíkokra vágott 1 kg zöldpaprikát és a meghámozott, negyedelt 75 dkg paradicsomot, és lassan puhára pároljuk.

Felszabadító, ha ilyen sok jó szakács ilyen sokfélét javasol: azt csinálhatunk, amit akarunk. Könnyű szívvel kísérletezhetünk, biztosan jó lesz az eredmény.

Erdélyi krumplis lecsó

Kapros cukkinis lecsó

Zöldséges lecsó zöldbabbal és tökkel

Tejfölös sült lecsó

Lecsókrémleves

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.