A Bakony és a Balaton-felvidék hazánk legnagyobb bükk-, tölgy-, és gyertyános erdőkel borított területe. Már az Árpád-házi királyok is szívesen vadásztak a vadakban bővelkedő vidéken. Ezen a tájon mindig fontos szerepet játszottak az ételkészítésben és a táplálkozásban a vadon termő növények és gyümölcsök. A vadhúson kívül az erdőkből került a bakonyi emberek asztalára a helyi konyha másik jellegzetes alapanyaga, a gomba is.

Bakonyi betyárok nyomában

A Bakony sokak szemében nem is igazi hegyvidék, inkább csak változatos, falvakkal telitűzdelt dombság. A kis települések lakói igen szerényen éltek és étkeztek. Az étlapon többnyire levesek, kásák, húsnélküli egytálételek szerepeltek, no meg a „sűrű”, ahogy a helyiek a főzeléket nevezik. „Leves nélkül nem ebéd az ebéd” – tartották errefelé, és gyakran reggelire is fogyasztották a változatos módon elkészített leveseket.

A háztartásokban a sertéshús játszotta a főszerepet, a tehetősebbeknél évente akár kétszer is volt disznóvágás. A marha- és borjúhús csak a mészárszékek megjelenésével terjedt el. A bakonyi nép ételei közül nem szabad kifelejteni a vadakból és vadszárnyasokból készült fogásokat sem. Régebben szabadon vadászták az őz, vaddisznó és nyúlhúst, s ha nagyobb zsákmányra tettek szert, a vadhúst a disznóölések alkalmával a kolbász szaporítására is felhasználták.

Végül ne feledkezzünk meg a konyháról sem, ami a magyar parasztházak legfontosabb helyisége volt régen. Nemcsak a sütés-főzés zajlott a füstös vagy szabadkéményes kemencével ellátott konyhában, de a téli időszakban napközben itt zajlott a család élete, s előfordult, hogy itt is aludtak.

Ezek is érdekelhetnek!

Barangolás a Maros mentén

[eadvert]

A kertészkedéstől a házimunkáig – Mivel, mennyi kalóriát égetünk el?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.