Itt az ideje a szilva eltevésének, most érnek azok az édes, magvaváló fajták, amelyekből a legjobb lekvárok lesznek. Minden recept úgy végződik, hogy végül tiszta, készített, fertőtlenített üvegekbe adagoljuk. Adunk pár tippet, hogyan készítsük elő az üvegeket.

Befőzőpraktikák

A tartósítószer-mentes befőzésnél különösen gondosan kell eljárnunk az üvegek előkészítésénél.

Csak teljesen hibátlan üveget és fémfedőt használunk.

Az üvegeket forró, mosószeres vízzel nagyon alaposan kisúroljuk, utána a szájával lefelé egy tiszta, vasalt konyharuhával borított tálcára tesszük száradni.

A fémfedőket alapos mosogatás után kiforraljuk egy lábasban. Ezeket is vasalt konyharuhára vagy abroszra szedjük, megszárítjuk.

Az üvegeket teljesen megtöltjük a forrás közeli hőmérsékletű lekvárral (az a legjobb, ha az üvegek töltése közben is folyamatosan forraljuk), azonnal rácsavarjuk a fémtetőt, és rögtön fejre állítjuk 5-10 percre. Így a benne maradt levegő átmegy a tűzforró lekváron, és ezzel sterilizálódik. Ha kihűlt, mehet a kamrába, még száraz dunsztba sem kell rakni.

A kevés cukor és a tartósítószer hiánya miatt felbontás után gyorsan megromlanak ezek a lekvárok. Célszerű tehát kicsi üvegekbe rakni, felbontás után pedig a hűtőszekrényben tárolni (néhány napot így kibír).

4 különleges szilvalekvár, amivel feldobhatjuk a sütiket!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.