Fehérjebevitelre mindnyájunknak szüksége van: kortól, nemtől, fizikai aktivitástól függően miden egyes kilónk után körülbelül egy grammra (tehát egy 60 kilós ember esetében napi 60 gramm). Ez a mennyiség szükséges az izmaink megőrzéséhez. A fehérjék aminosavakból épülnek fel. Jelenleg 22-féle aminosavat ismerünk, ebből 8-9 az esszenciális (szervezetünk számára nélkülözhetetlen). Azokat a fehérjéket nevezzük teljes értékűnek, amelyekben megtalálható az összes esszenciális aminosav. Ilyen fehérjéket főleg a hús, a hal, a tojás és a tejtermékek tartalmaznak. De a vegetáriánusok és a vegánok is össze tudnak állítani fehérjében kielégítően gazdag étrendet. Nekik többféle növényi táplálékot kell egyszerre fogyasztani, hogy hozzájussanak az esszenciális aminosavakhoz (ezt nevezzük komplettálásnak). Jó párosítás például a gabona hüvelyessel, gabona főzelékfélékkel, olajos magvak zöldségekkel. Különösen kedvező fehérjetartalommal rendelkezik a kelbimbó, a sárgarépa, a karfiol, a krumpli, a borsó.
Néhány felhasznált alapanyag fehérjetartalma (100 grammban):
Tofu: 12 g
Csicseriborsó (hummusz): 20 g
Szezámmag: 21 g
Tojássárgája (1 db): 2,4 g
Tojásfehérje(1 db): 3 g
Spenót: 2,3 g
Tonhal: 20 g
Kecskesajt: 22 g
Joghurt: 3 g