A frissen sült, ropogós sós apróságoknak mindig nagy a keletje, morzsa sem szokott belőlük maradni. A legtöbb innivaló mellé inkább ezek illenek. A sütemények mellé mindenféleképpen süssünk legalább egy tepsi sós finomságot, garantáltan el fogják kapkodni a vendégeink.

Bor-, sör- és szörpkorcsolyák húsvét hétfőjére

Imádjuk a sós ropogtatnivalókat, ha kerek, ha hosszú, ha ropogós, ha foszlós, jöhetnek bármilyen formában. Sok közülük pár naposan is finom, de lássuk be, hogy a frissen sütöttnek nincs párja. Szóval ha kedveskedni akarunk a hétfői locsolóknak, akkor keljünk fel hajnalban, és dobjunk össze pár sós rágcsálnivalót, hálásak lesznek érte a vendégeink.

A pogácsával kezdjük, mert ennek a leghosszabb a kelesztési ideje. Amíg kel a tészta, hozzákezdhetünk a többihez. A krumplit érdemes még előző nap megfőzni és áttörni, ezzel se menjen már az idő. Tényleg pehelykönnyű lesz a végeredmény, és mindent tud, amit egy pogácsának tudnia kell: kívül ropog, belül foszlik. Ráadásul semmi drága alapanyag nincs benne.

Pehelykönnyű burgonyás pogácsa
Hozzávalók (kb. 40 darabhoz):
400 g liszt
100 g zsír
3 közepes burgonya
0,75 dl tej
1 csipet cukor
25 g élesztő
1 tojássárgája
1 evőkanál só
A tetejére:
1 tojássárgája
1 evőkanál tej

Héjastól megfőzzük a burgonyát. Meghámozzuk, még forrón áttörjük, kiterítve hagyjuk kihűlni.
Az élesztőt felfuttatjuk a felmelegített, megcukrozott tejben. A lisztben elvegyítjük a sót. Hozzáadjuk a felhabosodott élesztőt, a tojást, a zsírt, a kihűlt, áttört krumplit, és nagyon alaposan kidagasztjuk. Ha már szépen összeállt a tészta, áttesszük egy kelesztőtálba, letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk kelni egy órát.
Ha letelt az idő, enyhén lisztezett munkafelületre borítjuk. Jó nagyra kinyújtjuk, majd félbehajtjuk. Utána a tészta egyik harmadát középre hajtjuk, rá a másik oldali harmadot, így kapunk egy hatrétegű tésztát. Pihentetés nélkül, azonnal kinyújtjuk körülbelül két centi vastagra. Éles késsel bekockázzuk a tetejét. 3-4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kivágjuk. Sütőpapíros tepsire tesszük, letakarva ismét kelesztjük 10-15 percig.
Végül a tojássárgáját elkeverjük a tejjel, lekenjük vele a pogácsák tetejét. 180 fokos sütőbe toljuk, és körülbelül 20 perc alatt szép ropogósra sütjük.

A sós rudacskák is kelt tésztából készülnek, de ez hamarabb meg fog kelni. Szintén a nagyon olcsó kategóriába tartoznak, hiszen csak liszt és fűszerek, zsiradékként pedig fél deci olaj.

Sós tekert rudacskák
Hozzávalók:
250 g liszt
1 dl víz
1 kávéskanál cukor
15 g friss élesztő
fél dl olaj
1 teáskanál só
25 g szezámmag
őrölt szegfűbors

Meglangyosítjuk a vizet, hozzákeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Meleg helyen hagyjuk felfutni.
A lisztet a robotgép táljába szitáljuk. Összekeverjük a sóval, hozzáadjuk az olajat, a szezámmagot és a felfuttatott élesztőt. Addig dagasztjuk, míg el nem válik az edény falától. Enyhén lisztezett munkafelületre borítjuk, fél centi vastagra nyújtjuk. Megszórjuk őrölt szegfűborssal és egy kevés sóval. 1,5 centi széles, 10 centi hosszú rudakra vágjuk. A rudacskákat a két végüknél fogva megtekerjük, sütőpapíros tepsire rakjuk, egymástól 2-3 centi távolságra (sütés közben nőni fognak). 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és szép aranybarnára sütjük.

A sajtos csigák készülnek el a leghamarabb. Az erősen vajas tésztát sütés előtt jól le kell hűteni, így lesz jó ropogós, leveles. Bármilyen sajtmaradékot felhasználhatunk hozzá, illetve a vaj egy részét lecserélhetjük zsírra is.

Sajtos csiga
Hozzávalók:
A tésztához:
250 g liszt
125 g vaj
fél csomag sütőpor
1 tojássárgája
1 dl tejföl
fél kávéskanál só
A töltelékhez:
125 g reszelt sajt
75 g puha vaj
őrölt pirospaprika

Összemorzsoljuk a sütőporral elkevert lisztet 125 g hideg vajjal. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejfölt, a sót, és rugalmas tésztává gyúrjuk. Átlátszó fóliába csomagoljuk, és hideg helyen tároljuk, amíg elkészítjük a tölteléket.
A puha vajat kikavarjuk a reszelt sajttal és pár csipetnyi őrölt pirospaprikával. A tésztát enyhén lisztezett felületen fél centi vastag téglalappá nyújtjuk. Rákenjük a sajtos krémet, szorosan felcsavarjuk. Átlátszó fóliába tekerjük, és legalább két órára berakjuk a hűtőszekrénybe.
Ha letelt a hűtési idő, kicsomagoljuk a tésztarudat, és fél centi vastag szeletekre felvágjuk. Sütőpapíros tepsire tesszük, és 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.

Nemcsak kockáknak: így süss húsvéti kalácsot kenyérsütő gépben

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.