Akkor sem kell lemondani a saját készítésű húsvéti kalácsról, ha tényleg csak tíz percünk van rá. Ha van kenyérsütő gépünk, abban is finom sonkához valót süthetünk, és valóban csak egy kicsit kell rá odafigyelni a legelején, utána nyugodtan festhetjük a tojásokat.

Nemcsak kockáknak: így süss húsvéti kalácsot kenyérsütő gépben

Mi, nők, sokféle háztartási gép után tudunk áhítozni: a robotgépek, a fritőzök és a gyümölcscentrifugák után jöttek a kenyérsütő gépek – hiszen ki ne szeretne frissen sült kenyér illatára ébredni? Aztán pár sikeres vagy sikertelen próbálkozás után ezek is pont úgy végezték, mint a legtöbb elektromos konyhai ketyere: örülünk, hogy megszereztük, de általában dologtalanul ácsorognak egy polcon, ritkán vesszük csak elő. Pedig egy kenyérsütő gép tényleg jó szolgálatot tud tenni. Ha pár fontos szabályt betartunk, a végeredmény vetekedni fog a sütőben sült ropogós kenyérrel, kaláccsal.

Nem egyformák a lisztek, ezért a kelt tésztákhoz sosem lehet grammra pontos receptet adni. Ha gyors sikerekre vágyunk, akkor mindaddig, míg alaposan ki nem ismertük az adott gépet és az adott lisztfajtát, ne használjuk az időzítő programot. Legyünk ott a művelet legelején, hogy közbe tudjunk avatkozni, ha kell. Tegyük bele az összes hozzávalót a gép tartályába, indítsuk el az alapprogramot (általában 1-es). Az első tíz percben, míg össze nem áll a tészta, nézzünk rá időnként. Akár hagyhatjuk nyitva is a gép fedelét, akkor még kukucskálni sem kell. Akkor lesz jó a kenyér vagy a kalács, ha ilyenkor szép, lágy gombócot képez a nyers tészta. Az sem jó, ha túl kemény, túl rugalmas labdát látunk, de az sem, ha túl híg, elfolyó a massza. Pici liszttel tudjuk sűríteni, illetve kis langyos vízzel vagy tejjel hígítani. Ha pont megfelelő a tészta sűrűsége, akkor lecsukhatjuk a fedőt, és magára hagyhatjuk a következő pár órára, más beavatkozást már nem igényel. Néhány apró trükk a tökéletes végeredményért:

– Finomliszttel kezdjük, azzal a legkönnyebb bánni. Ha teljes kiőrlésű liszteket szeretnénk használni, akkor csak lassan, fokozatosan emeljük a részarányukat.

– Inkább kevesebb, mint több élesztőt használjuk. Egyébként sem használ, de a kenyérsütős pékáru csúnya, horpadt (nagyon megkel, aztán visszalottyad) és élesztőízű lesz tőle.

– Ha zavar, hogy lyukas a kenyér vagy a kalács alja a dagasztólapát miatt, akkor a második kelesztés előtt (ilyenkor általában van egy nagyon rövid dagasztás) vegyük ki a dagasztólapátot, már úgysem lesz rá szükség.

Húsvéti kalács kenyérsütő gépben

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.