A húsvéti torták és sütemények által előidézett cukorsokkot túléltük, de most már tényleg oda szeretnénk figyelni a cukorbevitelünk csökkentésére, ha másért nem, a rémisztően gyorsan közeledő bikiniszezon miatt. Sokféle cukorhelyettesítő létezik, a köztük való eligazodáshoz adunk egy kis segítséget.

Édes útvesztő

A jelenlegi ismereteink szerint viszonylag bátran használhatjuk a cukorhelyettesítők közül a nyírfacukrot, az eritritet és a sztíviát, ezeknek még nem mutatták ki semmilyen káros hatását.

Nyírfacukor
Szép neve ellenére kukoricacsutkából állítják elő nagy mennyiségben. Glikémiás indexe 7-10, kalóriatartalma 240 kcal/100 gramm. Lassan szívódik fel, lúgosít, és mindezek mellett segít fogaink épségének a megőrzésében (a fognyűvő baktériumok nem tudják feldolgozni). Okozhat hasmenést, ha hirtelen, nagy adagban fogyasztjuk. Édesítőereje nem sokkal alacsonyabb a megszokott cukorénál, tehát körülbelül ugyanakkora mennyiséggel tudjuk helyettesíteni. Nincsen mellékíze. A finomított kristálycukorhoz hasonló, szemcsés formában forgalmazzák. Nagyobb áruházakban, bioboltokban kapható 3-4000 Ft/kg körüli áron. Egy nagyon nagy hátránya van: rendkívül veszélyes a háziállatainkra, akár egy xilites rágógumi vagy lehulló süteménydarab is végzetes hatást válthat ki egy kutya esetében. Tehát ha vannak háziállataink, ne használjunk nyírfacukrot, túl nagy a kockázat.

Eritrit
Természetes cukoralkohol, cukor erjesztésével állítják elő. Glikémiás indexe 0, kalóriatartalma 20 kcal/100 g. Cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Nem kell hozzászokni a fogyasztásához, mint a nyírfacukoréhoz. Gátolja a fogszuvasodást. Édesítőereje elmarad a répacukorétól (annak körülbelül a 60%-át éri csak el), így több kell belőle, mint a hagyományosból. Mellékíze nincs, de nagyon erős a hűsítő hatása, kicsit csípős is, ezért érdemes más cukorhelyettesítővel keverni. Pont úgy néz ki, mint a finomított kristálycukor. Ez is nagyobb áruházakban, bioboltokban kapható, kilójának ára általában 2000 Ft felett van.

Sztívia (jázminpakóca)
Gyógynövényként tartjuk számon. Csökkenti a magas vérnyomást, gyulladásgátló, serkenti belső szerveink működését. Az édesítőként fogyasztható levelei tele vannak hasznos ásványi anyagokkal (magnézium, kálium, foszfor, vas, többféle vitamin, béta-karotin stb.) Az ebből készített kivonat kétszázszor is édesebb a cukornál. Glikémiás indexe és kalóriatartalma nulla. Egyetlen hátránya a jellegzetes, kesernyés mellékíze (főleg, ha túladagolják). Érdemes hozzászokni, mert erről a cukorhelyettesítőről eddig csak jót tudott mindenki mondani, semmilyen káros mellékhatása nem ismert. Jó módszer, ha más édesítővel, például nyírfacukorral vagy eritrittel keverjük. (Több gyártó is árusít 1:4 édesítőszert, amely sztívia és eritrit keveréke). Nagyon sokféle formátumban és édesítőerővel kapható (van por, tabletta, szirup). Az erősebb szirupok esetén egy csepp felel meg egy kockacukor édesítő hatásának. A sokféle formátum és erősség miatt árát nem tudjuk megadni, de a rendkívüli édesítőerejét figyelembe véve valószínűleg olcsóbb megoldás, mint a nyírfacukor vagy az eritrit.

Gyerekbarát ételek virslivel

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.