De igen. Mindnyájan szeretjük a krémes süteményeket, de lássuk be, sokan félnek egy komolyabb torta elkészítésétől. Ugyanaz az ízélmény könnyen elérhető sokkal egyszerűbben is. Sütünk egy se nem túl vékony, se nem túl vastag, tetszés szerinti ízesítésű tésztát, és arra egyszerűen rákenünk valamilyen krémet. Ha kicsit díszítjük, még csinos is, ráadásul finom és elronthatatlan.

3 tipp a tökéletes kevert tésztához + 3 recept!

Torta helyett süssünk izgalommentes kevert tésztát, aztán kenjünk rá valamilyen finom krémet. Pár tanács, hogy a teljesen kezdők is elboldoguljanak az egyszerű receptekkel.

Mit jelent az, hogy sütőrácson kihűtjük?

Ha a tepsiben hagyjuk kihűlni a kész süteményt, akkor nagyon bevizesedik az alja, és az akár tönkre is teheti az alkotásunkat. Arra kell törekedni, hogy minél hamarabb átemeljük egy olyan felületre, ahol az alja is tud szellőzni. A legjobb egy torta- vagy sütőrács, de ha nincs, akkor tegyünk alá pár fakanalat. A frissen sült kevert tészta elég puha, könnyen törik. Tehát vagy úgy rakjuk alá a sütőpapírt, hogy könnyen ki tudjuk vele emelni, vagy várunk vagy tíz percet, és ha már kellően megszilárdult a tészta, akkor emeljük csak át valamilyen rácsra.

 

A tejszínhabkészítés buktatói

Akkor tudunk könnyen és gyorsan habot verni a tejszínből, ha az alapanyag elég zsíros (nálunk ugyan általában 30% zsírtartalmúak a tejszínek, de néha kapható 36%-os is) és jó hideg (legalább egy napot pihent a hűtőszekrényben). Gyorsabban felverődik, ha adunk hozzá legalább egy-két teáskanálnyi porcukrot. Figyelni kell, mert ha a kemény habot tovább verjük, szétválik vajjá és íróvá, és visszafordíthatatlan a folyamat, sajnos.

Hogyan is olvasszuk a csokit?

A csokoládé olvadáspontja 40 fok körül van, tehát nagyon kíméletesen kell vele bánni, könnyen megég. Először is apróra kell vágni egy éles késsel. Utána több út között dönthetünk. Olvaszthatjuk egy hőálló tálban a mikróban. Gyors, de veszélyes módszer, könnyen megégethetjük a csokit. Nagyon gyakran (akár 10 másodpercenként is) ki kell venni, ránézni, átkeverni. Gőz felett a legegyszerűbb. Nem túl sok vizet töltünk egy lábasba, rárakunk egy tűzálló, jól illeszkedő tálat, és ebben olvasztunk. Vigyázni kell, hogy a tál alja ne érjen a vízbe, és nehogy víz kerüljön a csokiba. Időigényes, de bombabiztos. Szuperprofik olvaszthatnak egy vastag talpú lábasban is, ekkor folyamatosan kavarni kell, és tényleg másodperceken múlik a siker. Ez főként akkor jó eljárás, ha kis tejszín is mehet a csokihoz

Na és pár recept, hogy mindezt ki lehessen próbálni:

Meggyes piskóta citromos-tojáslikőrös krémmel

Dupla csokis sütemény

Húsvéti répasüti narancsos habbal

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.