A fahéj nemcsak azért népszerű, mert egyedülálló ízélményt nyújt, hanem azért is, mert az egészség megőrzésében segítségül hívhatjuk.

Fahéj, az örök kedvenc – nemcsak finom, egészséges is

A fahéj kellemes ízű, harmonikus illatú, melegséget sugalló fűszer. Népszerűsége egyértelmű, különösen édes péksüteményekben, gyümölcslevesekben köszön vissza a zamata. A fűszer az örökzöld fahéjfa belső kérgéből készül, azt lehámozzák, majd napon szárítják. Rudacskák formájában vagy porrá őrülve is felhasználható. A fahéj története egészen az ókori Egyiptomig nyúlik vissza, ahol nagy becsben tartották a fűszert. Régen fizetőeszközként is kereskedtek vele.

[eadvert]

A boltokban megvásárolható fahéj Ceylon vagy Cassia típusú lehet. A Ceyloni fahéjat „igazi” fahéjként ismerik, míg az elterjedtebb Cassia fahéj az, amit az emberek általában „fahéjként” emlegetnek. Utóbbi, az olcsóbb Cassia kumarin-szintje jóval magasabb, így érdemes inkább a drágább, de egészségesebb Ceylon változatot használni. A fahéj jellegzetes íze és illata a kéregben található illóolajokból származik. A fahéjaldehidnek vírus-, baktérium- és gombaellenes hatást tulajdonítanak. Úgy tartják, hogy számos egészségmegőrző és gyógyulást elősegítő hatással rendelkezik.

Tele antioxidánsokkal

A fahéj prebiotikus tulajdonságokkal bír egyes beszámolók szerint. Segíthet helyreállítani a bélben a baktériumok egyensúlyát, támogatja az emésztést és enyhíti az emésztési problémákat. Vannak elméletek, amelyek szerint az elhízás leküzdésére is segítségül hívható, de az irritábilis bél szindróma vagy más gyomor- vagy bélproblémák kezelésének elősegítésében is szerepet kaphat. Tudományos kísérletek egyelőre nem igazolják mindezt.

A fahéj tele van antioxidánsokkal. Az antioxidánsok védik a szervezetet a szabad gyökök által okozott károsodástól. Az antioxidánsok feladata a szabad gyökök hatástalanítása, vagyis a betegségek, károsodások megelőzésének elősegítése. Egy tanulmány szerint a fahéj antioxidáns tartalma annyira kimagasló, hogy megelőzi az oregánóét és a fokhagymáét is. A fűszerre antioxidáns tartalma miatt gyulladáscsökkentőként is gondolhatunk. Ugyan a gyulladás fontos szerepet játszik a szervezet védekező képességében, ha az krónikussá válik, a testre sem lesz jó hatással, ezért érdemes ellene védekezni.

A fahéj fogyasztásával csökkenthető a „rossz” koleszterin szintje, míg a fűszer segíthet megtartani a „jó” koleszterin szintjének stabilitását. Egy olyan vizsgálat alapján következtetnek erre, amelynek során napi 120 mg fahéjat fogyasztottak a résztvevők. Állatkísérletek arra utalnak, hogy a fahéj a vérnyomást is csökkentheti.

Vitaminok és étrendkiegészítők egészségünk megőrzéséért >>

Jótékonyan hat

Ahhoz, hogy a vércukor a véráramból a sejtekhez jusson, elengedhetetlen az inzulin. Ez az egyik legfontosabb hormon, szabályozza az anyagcserét és az energiafelhasználást. Viszont a túl sok finomított szénhidrát fogyasztása következtében a szervezet sejtjei ellenállóak lesznek az inzulinnal szemben. Az inzulinrezisztencia olyan súlyos állapot előjelzője is lehet, mint a 2-es típusú cukorbetegség . A fahéj csökkentheti az inzulinrezisztenciát, úgy, hogy támogatja ennek a fontos hormonnak a munkáját. De nemcsak az inzulinrezisztenciára hathat jótékonyan, hanem számos más mechanizmus révén csökkentheti a vércukorszintet. A fahéjról kimutatták, hogy csökkenti az étkezés után véráramba jutó glükóz mennyiségét. Ezt úgy éri el, hogy számos olyan emésztőenzimre van hatással, amelyek lassítják a szénhidrátok lebomlását az emésztőrendszerben. A fahéj egyik vegyülete az inzulint „utánozva” is hathat a sejtekre. Javítja a sejtek glükózfelvételét, bár sokkal lassabban hat, mint maga az inzulin. Tanulmányok rámutatnak, hogy a fahéj 10-29%-kal csökkentheti az éhgyomori vércukorszintet. Cukor helyett eritrit remek alternatva.

A legtöbb ember számára a fahéj fogyasztása biztonságos kulináris fűszerként, kis mennyiségben. A felnőtteknek 1 teáskanál, a gyerekeknek ennél kevesebbet javasolnak a hozzáértők. Ritka esetben allergiás reakciót is okozhat a fűszer, ezért érdemes elővigyázatosan étkezni.

Fahéjról érdekes információk >>

Fahéj termékeket az alábbi linkről rendelhet >>

Amennyiben szeretné, ezen a linken rendelhet fahéj termékeket >>

Képek forrása: Shutterstock

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.