Elzász egyik híres étele a tarte flambée, azaz a helyi hagymás lepény. Vékonyra nyújtott kenyértészta, bőkezűen megkenve tejföllel és megszórva minden földi jóval, alapesetben sok-sok hajszálvékonyra vágott hagymával és felkockázott, jófajta sonkával. Eredetileg a kemence alján sütötték, a kenyérsütés után maradt tésztából. Innen származik a neve is, mert szinte a lángok között sütötték.
[eadvert]
A felforrósított kemencében félretolták a parazsat, és középre betolták a megrakott lepényt, ha elég forró volt már a sütő, akkor párt perc alatt meg kellett sülnie. Igen, veszedelmesen hasonlít a mi kenyérlángosunkra (avagy töki pomposunkra vagy langallónkra). Egyszerű, laktató, nagyon ízletes étel, ha frissen készül, nem lehet neki ellenállni.
Elzászi lepény gombával, karamellizált hagymával és őszibarackkal