A francia eredetű quiche (ejtsd kis) rendkívül népszerű már az egész világon. Ezeknek a sós pitéknek a tésztája általában tojás nélküli, erősen vajas, sós linzertészta, de tulajdonképpen szinte bármiből, akár nagyon vékonyra nyújtott kelt tésztából is készíthetjük. (Ezért is jó a maradék tésztáinkat – gondosan feliratozva – lefagyasztani, mert gyorsan összegyűlik egy pitényi.) Kis vállalkozókedvvel otthon is pillanatok alatt összedobhatjuk, de nyugodtan használhatunk hozzájuk készen kapható tésztákat. Leveles tésztát, élesztős-vajas tésztát, de kapható már kifejezetten quiche-hez való tészta is (kerekre nyújtva). Bármelyikkel nagyon finom lesz.
Tulajdonképpen, ha elég vékony a tészta, nem kellene elősütni, de akkor nagyon pontosan el kell találni a hőfokot, hogy a tésztaburok ropogós legyen, a töltelék süljön át egyenletesen, és se nyers, se égett ne legyen egyik része sem. Ha biztosra akarunk menni, jobban járunk egy kis elősütéssel.
Bármivel tölthetjük a tésztakosarat, minden kis maradékot elhasználhatunk. Pár karika kolbász, egy-két szelet sonka, megmaradt párolt zöldség, száradni induló sajtvégek, minden mehet bele, az a lényeg, hogy aztán nyakon öntsük egy tojásos-tejszínes (vagy tejfölös) keverékkel.
Sós pitetészta:
Egy nagy, lapos pengéjű kés vagy egy aprítógép segítségével összemorzsásítunk 20 dkg fagyos vajat 25 dkg sós liszttel. Az a lényeg, hogy valami eszközt használjunk, mert a meleg kezünk felmelegítené az összetevőket, és itt fontos, hogy végig hideg maradjon az alapanyag. A morzsát deszkára borítjuk, és gyors kézzel összegyúrjuk. Ebben a fázisban adunk hozzá egy-két evőkanál jeges vizet (esetleg egy tojássárgáját). Nem baj, ha maradnak a tésztában kis lencsényi vajdarabkák, annál omlósabb lesz sülve. Vagy rögtön becsomagoljuk, és hűtőszekrénybe rakjuk legalább egy órára, vagy pár perc pihentetés után kinyújtjuk, kibéleljük vele a formát, és így tesszük hidegre.