Az ánizsos ízű zamatos turbolyát évszázadok óta használják fűszerként. A francia konyha alap-zöldfűszereinek egyike. Könnyű íze illékony, ezért sokáig ne főzzük, lehetőleg nyersen adjuk az ételhez. Remekül illik a tavaszi levesekhez, salátákhoz, tésztákhoz, a könnyű csirkehúshoz meg a halhoz. Szárítva nem sok marad az ízéből, frissen érdemes használni. Sajnos még a különleges élelmiszereket árusító üzletekben is ritkán kapható. Viszont jól termeszthető akár egy cserépben is a konyhaablakban, ha szeretjük, érdemes kicsit kertészkedni. A sárgarépa közeli rokona, nagyon hasonlítanak a leveleik. A zsenge levelei finomak, nem érdemes hagyni megöregedni. A magvetés után 6-8 héttel már szedhető. Ha enyhén árnyékos helyen tartjuk, akkor a leveleinek intenzívebb lesz az íze. Erdőszéleken, akácosokban vadon is megterem, már márciusban bújnak elő a kis levelei. Gyakorlatlan gyűjtők könnyen összekeverhetik a mérgező bürökkel, óvatosságot igényel a szabadban történő szedése.
A turbolya az egyik elsőként előbújó tavaszi zöld fűszer, hatalmas csokrokat szedhetünk az erdőszéleken, akácosokban. Mivel könnyen összetéveszthető egy mérgező növénnyel, csak az szedje le, aki biztosan felismeri.