A turbolya az egyik elsőként előbújó tavaszi zöld fűszer, hatalmas csokrokat szedhetünk az erdőszéleken, akácosokban. Mivel könnyen összetéveszthető egy mérgező növénnyel, csak az szedje le, aki biztosan felismeri.

Franciás könnyedség

Az ánizsos ízű zamatos turbolyát évszázadok óta használják fűszerként. A francia konyha alap-zöldfűszereinek egyike. Könnyű íze illékony, ezért sokáig ne főzzük, lehetőleg nyersen adjuk az ételhez. Remekül illik a tavaszi levesekhez, salátákhoz, tésztákhoz, a könnyű csirkehúshoz meg a halhoz. Szárítva nem sok marad az ízéből, frissen érdemes használni. Sajnos még a különleges élelmiszereket árusító üzletekben is ritkán kapható. Viszont jól termeszthető akár egy cserépben is a konyhaablakban, ha szeretjük, érdemes kicsit kertészkedni. A sárgarépa közeli rokona, nagyon hasonlítanak a leveleik. A zsenge levelei finomak, nem érdemes hagyni megöregedni. A magvetés után 6-8 héttel már szedhető. Ha enyhén árnyékos helyen tartjuk, akkor a leveleinek intenzívebb lesz az íze. Erdőszéleken, akácosokban vadon is megterem, már márciusban bújnak elő a kis levelei. Gyakorlatlan gyűjtők könnyen összekeverhetik a mérgező bürökkel, óvatosságot igényel a szabadban történő szedése.

Turbolyás répaleves

Fürjleves turbolyás tésztával

Turbolyás grillezett pulykanyak

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.