Nagyon szeretjük a teljesen egyszerű, édes eperlekvárt, de néha kicsit faksznizunk vele. Micsoda háziasszonynak érezhetjük magunkat, ha a spejz polcán ott sorakozik tízféle eperlekvár: fűszeres, alkoholos, házasított, cukormentes stb. Ajándéknak is nagyszerű. De az is fontos szempont, hogy ilyenkor sokszor olcsó a körte (természetesen még tavalyi), és egyszerűen megduplázhatjuk vele a majdnem mindig drága eper mennyiségét. Ráadásul a körte magas cukorfoka nagyon jól sűríti majd a lekvárt, és külön haszon az a pikáns íz, amelyet a házasságba hoz.
Az arányokat is tetszésünk szerint alakíthatjuk, de ha a masszának több mint a fele körte, akkor már inkább epres körtelekvárról érdemes beszélni. A megtisztított, feldarabolt körtét befőzőlábasban egy csepp vízzel elkezdjük főzni, ha már félig puha (ez pár perc csupán), rázúdítjuk a szintén megtisztított, feldarabolt epret. Rotyogtatva legalább öt percig főzzük, időnként megkeverve. Ha túl híg, akkor fedő nélkül nagy lángon sűrűre forraljuk. Ha azt szeretjük, ha a lekvárban szép gyümölcsdarabok maradnak, akkor szűrővel kiszedjük, és csak a levet forraljuk be sziruposra. Megkóstoljuk, és az utolsó pár percre hozzáadjuk a szükséges cukrot is, ami ennél a kombinációnál maximum 10-15 dkg. A kész lekvárt fertőtlenített üvegekbe töltjük, rájuk csavarjuk a fémkupakot, fejre állítjuk. Tíz perc múlva visszafordítjuk a talpukra. Ha kihűlt, mehet a kamrába. Tartósítószer nélkül is bármeddig eláll, ha tisztán dolgoztunk.
Az ennél pontosabb receptekre vágyóknak pedig itt van három részletesebb: