Előétel is, nem csak köztes
A kis olasz szendvicsek – mint ahogy nevük is mutatja – tökéletes közbenső falatok két nagy étkezés között, de gyakran kínálják előételként is. A tramezzini kenyér fehér lisztből készül, hasonlít a toast kenyérre, de egyáltalán nincs héja, és nagyobb szeletekben árulják. A szendvicsek általában háromszögletűek és fedettek, töltelékük szinte bármi lehet – persze fontos a friss, kifogástalan alapanyag.
Lyukas csont
Az osso buco magyarul lyukas csontot jelent. Ez az olasz ételspecialitás különleges módon darabolt borjúcombból készül. Nagyobb henteseknél Magyarországon is lehet kapni, a borjú helyett nyugodtan használhatunk marhát is, ezzel persze nőni fog a főzési idő. A velős csontból a lassú főzés során sok remek íz és sűrítőanyag fő ki. Nem olcsó étel, de gyakorlatilag elronthatatlan, a kezdőknek sem kell félniük tőle.
A legismertebb és legkedveltebb olasz desszert a tiramisu. Mint a legtöbb olasz étel, ez is két ponton nyugszik: tökéletes, magas minőségű alapanyagok és pofonegyszerű recept. Minél jobb a mascarpone, a piskóta, a rum, a kávé meg a kakaó, annál finomabb lesz a desszertünk. Az összerakása pedig tényleg gyerekjáték.