Három egyszerű, de kiadós krémet készítettünk, nagy valószínűséggel van is otthon hozzájuk alapanyag (de ha nem, akkor minden kis boltban kaphatóak). Jó lehetőség a maradékok felhasználására is.
Gombás szendvicskrém
Hozzávalók:
30 dkg csiperke
1 kis vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1-2 ág friss vagy 1 kávéskanál szárított kakukkfű
1 kis csokor petrezselyem zöldje
1 marék mandula
olívaolaj
só
bors
Kevés olívaolajon megsütjük a finomra vágott vöröshagymát, majd rajta a zúzott fokhagymát. Rádobjuk az összevágott gombát, a kakukkfüvet, és kevergetve pirítjuk. Ha zsírjára sült, sózzuk és borsozzuk, megszórjuk összevágott petrezselyemmel, s kicsit átnyomjuk, az a jó, ha darabos marad. Hozzákeverjük a tört mandulát.
Sonkás szendvicskrém
Hozzávalók:
20 dkg sonka
2 főtt tojás
2-3 evőkanál krémsajt
1 teáskanál mustár
só
bors
Nagyon apróra vágjuk a sonkát és a főtt tojást, majd összekeverjük mindezt a krémsajttal és a mustárral. Megkóstoljuk, ha szükséges, kicsi sóval és/vagy borssal ízesítjük.
Almás-répás szendvicskrém füstölt sajttal
Hozzávalók:
1 alma
1 sárgarépa
5 dkg füstölt sajt
3 evőkanál majonéz
só
bors
Meghámozzuk az almát és a sárgarépát, lereszeljük. Egy tálba öntjük, megsózzuk, összekeverjük, és hagyjuk állni tíz percet. Utána finoman kinyomkodjuk a levét. A sűrű részt összekeverjük a lereszelt sajttal és a majonézzel, végül fűszerezzük pici sóval és borssal.
Finomak pirítósra vagy kenyérre kenve is, de a legjobbak valamilyen különlegesebb házi süteménnyel.