Vásárlás. Figyeljünk arra, hogy friss gombát vegyünk. Szemre is legyen ropogós, üde. A sárgásbarnára színeződött részek azt jelzik, hogy már több napja leszedték.
Szükséges mennyiség. Gyakorlatilag nincs tisztítási veszteség. Ha főételnek szánjuk (gombapörkölt, rántott gomba), akkor 1-1,2 kg szükséges négy főre, ha csak ízesítő szerepe lesz, akkor a receptben leírtak szerint járjunk el.
Tárolás. Ha nem főzzük meg rögtön, akkor vegyük ki a csomagolásból, tegyük át egy papírzacskóba, és a felhasználásig tároljuk a hűtőszekrényben.
Előkészítés, tisztítás. Nem kell meghámozni, nem kell a szárát levágni. Folyó víz alatt alaposan mossuk meg, és vágjuk fel a kívánt méretre.
Fűszerezés. Gyengéden fűszerezzük, hagyjuk érvényesülni a gomba ízét. Alapfűszere a bors és a só, jól illik még hozzá a petrezselyem zöldje, a kakukkfű, az oregáno és a fokhagyma.
Gombás készétel tárolása. Maximum egy-két napig, ha minden előírást betartunk. A készételt hideg vízben azonnal hűtsük le, tegyük hűtőszekrénybe.