Áprilisban még ritkán árulnak friss erdei gombát a piacon, tehát ha ebből készült ételre vágyunk, akkor a termesztettek közül kell válogatni. Szerencsére egész évben jó áron kaphatóak. Ha a ropogós csiperkét összeházasítjuk pár zsenge tavaszi zöldséggel, egy-két csokor illatos fűszernövénnyel meg persze némi szaftos pecsenyével, abból csak jó sülhet ki.

Erdei gomba: Ha bolond, ne vedd meg!

Vásárlás. Figyeljünk arra, hogy friss gombát vegyünk. Szemre is legyen ropogós, üde. A sárgásbarnára színeződött részek azt jelzik, hogy már több napja leszedték.

Szükséges mennyiség. Gyakorlatilag nincs tisztítási veszteség. Ha főételnek szánjuk (gombapörkölt, rántott gomba), akkor 1-1,2 kg szükséges négy főre, ha csak ízesítő szerepe lesz, akkor a receptben leírtak szerint járjunk el.

Tárolás. Ha nem főzzük meg rögtön, akkor vegyük ki a csomagolásból, tegyük át egy papírzacskóba, és a felhasználásig tároljuk a hűtőszekrényben.

Előkészítés, tisztítás. Nem kell meghámozni, nem kell a szárát levágni. Folyó víz alatt alaposan mossuk meg, és vágjuk fel a kívánt méretre.

Fűszerezés. Gyengéden fűszerezzük, hagyjuk érvényesülni a gomba ízét. Alapfűszere a bors és a só, jól illik még hozzá a petrezselyem zöldje, a kakukkfű, az oregáno és a fokhagyma.

Gombás készétel tárolása. Maximum egy-két napig, ha minden előírást betartunk. A készételt hideg vízben azonnal hűtsük le, tegyük hűtőszekrénybe.

 

Gombás jérce kapros túrógaluskával

Illatos pulykaragu színes zöldségekkel

Csiperkekupola alá bújt sertéskaraj

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.