Hajnalban visít a malac

Sok érdekességet megtudhatunk a házi disznótor ágas-bogas feladatainak rejtelmeiről özv. Szabó Józsefné 1959-ben kiadott, Disznóölés – feldolgozás című alapművéből. Akkoriban jóval gyakoribb volt, mint manapság: „Falun a disznóölés mindig nagy esemény volt. A család »jóléti színvonalát« jelentette, hogy tudtak-e sertést vágni vagy sem. Régebben bizony sokan nem engedhették meg maguknak, hogy »legalább egy malackát« leszúrhassanak. Ma már nincs olyan vidéki család, ahol a disznóvágás ne lenne természetes, különösen a sertésvágások korlátozásának megszüntetése óta az sem ritka, hogy egy család több sertést is feldolgoz. A városi »félsertés akció« bevezetése óta pedig egyre gyakoribb a városi disznótor is.”

Ha nincs is mindnyájunknak feltétlenül szüksége a csabai paprikás szalámi vagy az alföldi tüdős, májas és véres hurka pontos receptjére, jó ötleteket meríthetünk ebből a kis könyvecskéből egy igazi disznótoros vacsora összeállításához (a hozzávalókat pedig egy jó hentesnél be tudjuk szerezni).

[eadvert]

Pár menüjavaslat:

  • Orjaleves májgombóccal, főtt orja ecetes tormával, töltött káposzta, sült hurka és kolbász burgonyával, túrós lepény.
  • Toros káposzta, sertéstarja szeletekben sütve, hurka és kolbász, fánk.
  • Székelygulyás tejfölösen, szeletekben sült karaj, hurka és kolbász, rétes.
  • Rántott fehérpecsenye, hurka és kolbász, töpörtyűs pogácsa vagy csöröge, kolozsvári rakott káposzta.
  • Rizses káposzta, egészben sült karaj, hurka és kolbász, sajtos makaróni vagy sajtos metélt vagy almás lepény.
  • Lucskos káposzta, rántott karaj, hurka és kolbász, hájas tészta dióval.
  • Gulyásleves sertéshúsból, egészben sült fehérpecsenye, hurka és kolbász, gyors krémes vagy pozsonyi diós, mákos patkó.
  • Savanyú tüdő zsemlegombóccal, sertéspörkölt burgonyával, hurka és kolbász, finom kelt kifli dióval, mákkal és lekvárral. Ugye önök is megkívánták?

Fotó: Fortepan/LISSÁK TIVADAR

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.