Nincs fesztivál vagy vásár frissen sült kürtőskalács nélkül, a finom, karamellás, fahéjas édes illat még azokkal is megkívántatja, akik nem is szeretik az édességeket. Egy baja van csak, hogy nem túl olcsó, ha az egész család ezt enné, jobban járunk, ha otthon sütjük meg. Kerti sütögető és különleges szerszám nélkül persze a sütőben.

Házi kürtőskalács sütőben sütve

Ennek az emblematikus édességnek a történetét ugyan az ókorig vissza lehet görgetni, de hazánkban az első írásos forrása csak a 17. század végéről ered. Bornemissza Anna 1680-as szakácskönyvében már botfánk néven megemlíti, és elég pontos receptet is ad hozzá. Könnyű, lágy kelt tésztát feltekertek egy sütőfára, mazsolával megszórták, sütés közben forgatták, vajjal kenegették. Még hosszú ideig hiányzott róla a ma elmaradhatatlan karamellréteg. Többféle néven is szerepel a régi könyvekben: dorongos fánk, botra tekercs, botkalács és természetesen kürtőskalács. Faszén parazsa felett sütve az igazi. Piacokon be lehet szerezni hosszú nyelű kalácssütő hengereket, ezekkel „igazi” kalácsot süthetünk otthon is. Ha így készítjük, akkor elég csak sütés előtt bekenni zsiradékkal és megcukrozni, sütés közben már nem kell. A forró parázs felett folyamatosan forgatjuk, míg a tészta megsül és ropogósra pirul a bevonata.

[eadvert]

Ha az otthoni sütőben akarjuk elkészíteni, más eszközökre lesz szükségünk – nevezetesen jónéhány üres sörösdobozra meg egy kis alufóliára.

Először összeállítjuk a tésztát. Egy pohárba morzsolunk 2 dkg friss élesztőt, adunk hozzá egy kis cukrot, öntünk rá körülbelül egy deci langyos tejet, és hagyjuk felfutni. Egy nagy tálba öntünk 50 deka lisztet, hozzáadunk két szobahőmérsékletű tojássárgáját, egy kávéskanálnyi sót, két evőkanál cukrot, ráöntjük a felhabosodott élesztőt. Fellangyosított tejből annyit adunk hozzá, hogy lágy tésztát tudjunk dagasztani (még körülbelül másfél decit). Ha már összeállt, és elválik az edény falától, beledagasztunk 5 dkg megolvasztott, langyos vajat is. Cipót formázunk belőle, átrakjuk egy kiolajozott tálba. A tetejét liszttel finoman meghintjük, konyharuhával vagy abrosszal letakarjuk, és meleg, huzatmentes helyen a duplájára kelesztjük.

Amíg kel a tészta, az üres sörösdobozokat lemossuk, egyesével alufóliába csavarjuk. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kinyújtjuk 3-4 mm vastagra, és csíkokra vágjuk. A becsomagolt dobozokat olvasztott Ramával lekenjük. Rájuk csavarjuk a tésztacsíkokat.

Végül a gyúrótáblán minden dobozt kicsit átforgatunk, hogy összenyomódjék a tészta. Lekenjük olvasztott vajjal, és megforgatjuk egy tálcára kiszórt kristálycukorban.

Egy tepsibe sütőpapírt rakunk, beleállítjuk a kalácsokat. 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Amikor már félig kész, kivesszük, ismét lekenjük Rámával, és megforgatjuk ízlés szerint fahéjas vagy vaníliás cukorban, cukros dióban, kókuszreszelékben stb.

 

Visszatesszük, és készre sütjük. Kihúzzuk belőlük a sörösdobozt, és rácson kihűtjük.

Hogy született a majonéz?

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.