Kimérjük és kikészítjük a hozzávalókat: 5 dl magas zsírtartalmú tejet, 100 g cukrot, 1 kávéskanál vaníliaőrleményt és 120 g tojássárgáját (ez körülbelül hat tojás sárgája).
Egy nyeles lábasban felmelegítjük a tejet 50 g cukorral, valamint a kávéskanálnyi vaníliaőrleménnyel.
Kézi habverővel egy mély tálban felverjük a tojássárgájákat a maradék cukorral.
Ha felforrt a tej, az egyharmadát ráöntjük a cukros tojássárgájára, miközben folyamatosan kevergetjük a habverővel.
Az egészet visszaöntjük a nyeles lábasban lévő meleg tejhez, és folyamatosan kevergetve addig folytatjuk a főzést, amíg a keverék hőfoka el nem éri a 80-85 fokot.
Egy szilikonspatulával kiveszünk egy keveset a krémből, és az ujjunkkal csíkot húzunk benne. Ha megmarad a csík, akkor már jó a krém.
Apró lyukú szűrőn átszűrjük, majd átlátszó fóliával letakarva teljesen lehűtjük.
A testesebb cukrászkrém abban különbözik az angolkrémtől, hogy csak 100 g tojássárgája megy bele, de 25 g kukoricakeményítő és 25 liszt keverékével gazdagítjuk a cukros tojássárgájákat, majd a kész krémbe beledolgozunk 50 g vajat.