Szombat piacnap. Annyi a friss, zsenge zöldség, hogy valahogy mindig többet vásárolunk, mint amennyit terveztünk. Ha már megvettük, nem akarjuk kidobni, szeretnénk minél frissebben megőrizni mindaddig, míg fazékba nem kerülnek.

Hogyan tárolhatjuk otthon a zöldségeket?

Piacra hétvégén jár az ember, de friss zöldségfélét mindennap szeretnénk enni. Van néhány apró trükk, amelyeknek a segítségével pár napig frissen tarthatjuk a szombaton hazahurcolt zsákmányt.

– Levegyem a zöldjét? Erre a kérdésre mindig mondjunk bátran nemet, hacsak nem aznap akarjuk megenni a répát, retket, karalábét. Ezeket a zöldségeket mosatlanul, a zöldjükkel együtt lazán csomagoljuk be újságpapírba (ha nincs kéznél, akkor jó lesz helyette a konyhai papírtörlő), és csúsztassuk egy nagyobb nejlonzacskóba. Nem kell a száját szorosan összezárni. A kis csomagot helyezzük a hűtőszekrény zöldségtároló dobozába, több napig olyan lesz, mint a friss.

– Levél nélküli gyökérzöldségeket (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller) is így tudunk sokáig eltartani a hűtőszekrényben: vastag papírban – ez fogja szárazon tartani – és nejlonzacskóban – ez pedig a megpuhulástól, kiszáradástól védi meg.

– A medvehagymát, petrezselyem zöldjét, kaprot úgy tarthatjuk életben pár napig, hogy a szárukat vizes konyharuhába csavarjuk, majd az egészet egy zacskóba rakjuk: így mehet a zöldségtároló rekeszbe. Ügyeljünk, nehogy valamit rápakoljunk, mert ha megtörik, könnyen elkezd romlani.

– Jó állapotban tarthatjuk a gombát is egy-két napig (tényleg ne tovább!), ha több réteg vastag papírba csomagolva tesszük a hűtőbe. Itt felejtsük el a zacskót, mert befülled.

Pár recept a zsenge zöldségekhez:

Tavaszi krumplinudli

Olívaolajjal sült színes, balzsamecetes gyökérfélék

Csirkés karalábéleves tarhonyával

Tavaszi paprikás hal

Szivárványpizza

BBQ-fasírt fokhagymás krumplipürével és párolt zöldségekkel

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.