Jövő hétvégén már húsvét, minden háziasszony töpreng már, hogy mi legyen a menü. Hagyományos ízekből állítottuk össze a következő ételsort,akár villásreggelire, akár ültetős ebédhez-vacsorához is el tudjuk képzelni.

Ünnepi villásreggeli vagy ebéd

A húsvétkor legalább annyira szeretnénk kitenni magunkért, mint karácsonykor. Az ünnepi asztal elmaradhatatlan része a sokféle friss zöldség, a kalács, a sonka, a tojás. A többi pedig már attól függ, mikor és kikkel fogyasztjuk.

A klasszikus húsvéti előétel a kaszinótojás helyett most egy vegyes hideg ízelítőt ajánlunk, a többféle apró falat között mindenki talál magának kedvencet. Az aprócska fürjtojással a legszebb, de természetesen használhatunk hozzá normál tyúktojást is.

Hideg húsvéti ízelítő pácolt fürjtojással

A hideg előétel után jön a forró leves. A sonka főzőlevét gondosan megőriztük, abban főzünk meg felaprított leveszöldségeket, és persze jut bele magából a sonkából is. A fűszeres levet tejfölös habarással sűrítjük.

Tejfölös sonkaleves

A főfogás kétféle karajtekercs, hozzá pedig zsenge tavaszi répával turbózott tört burgonya. A viszonylag száraz karajt jól ízesíti a vele sülő nyers sonka. A diétázók nyilván a parajos, csupasz változatot részesítik majd előnyben, a hedonisták pedig a sajttal is megtömött rántott tekercseket.

Tormás-sonkás karajtekercs és sonkás-parajos tavaszi rolád tört krumplival

Kétféle desszertet is készítettünk. Manapság már a répatorta is a klasszikus húsvéti édességek közé tartozik, ha egy évben egyszer sütünk, akkor az ilyenkor történik. A sárgarépa szerepe, hogy szaftossá tegye a fűszeres kevert tésztát. A mazsolának és a diónak köszönhetően igen gazdag ízű és tartalmú maga a tészta is. A hagyományos mascarponés krém pedig még ad hozzá egy kis pluszt. Ha egy szelet torta túl sok lenne egy ilyen lakoma után, akkor talán egy pohárnyi édes krém még pont belefér. A húsvéti panna cottánk nem csak nagyon finom, de nagyon csinos is, a fehér krémen a fél barack pont úgy néz ki, mint egy tökéletes tükörtojás.

Fűszeres répatorta

Tükörtojás pohárban

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.