Az alakja miatt forgácsfánknak is nevezett csöröge elkészítése sokkal egyszerűbb és gyorsabb, mint a szalagosé, a formázása pedig csak ránézésre bonyolult!

Így készül a habkönnyű, ropogós csörögefánk

1. HOZZÁVALÓK
A tésztához lényegében csak lisztre, tojásra, vajra vagy zsírra, némi cukorra, csipetnyi sóra és egy kevéske rumra, valamint – a recepttől függően – tejre, tejfölre lesz szükséged. A rum vagy más alkohol meggátolja, hogy sütéskor a tészta megszívja magát zsiradékkal. Ezeken kívül még olaj kell a sütéshez, porcukor a szóráshoz, és tetszés szerint lekvár a tunkoláshoz.

[eadvert]

2. ÖSSZEÁLLÍTÁS
Nagy tálban kézzel dolgozd össze a receptben előírt valamennyi hozzávalót, majd enyhén lisztezett felületen gyúrd simára a tésztát. A folyékony hozzávalókat (pl. tejfölt) a megfelelő állag eléréséig több részletben add a lisztes elegyhez. Egyes hagyományos recepteknél az olvasztott vajat a nyers tésztába fúrt lyukakba kell önteni, végül pihentetés után a masszába dolgozni.

3. KELESZTÉS, PIHENTETÉS
Mindig tartsd be a recepted előírásait! Az élesztős tésztát kevesebb ideig kell keleszteni, mint szalagos fánk esetén, sőt a kelesztés el is maradhat. Az összegyúrt sütőporos tésztának jót tesz egy negyedórás pihentetés. A sütőpor nélkülit összegyúrás után azonnal kinyújthatod.

4. NYÚJTÁS ÉS SZAGGATÁS
A tésztát enyhén lisztezett felületen hengereld késfok (kb. 2 mm) vastagságúra, majd derelyevágóval, esetleg pizzavágóval oszd fel kb. 10 cm hosszú csíkokra, téglalapokra vagy rombuszokra.

5. FORMÁZÁS
A hosszabbra hagyott tésztacsíkokat tetszés szerint lazán megcsomózhatod, összegabalyíthatod. A lapok vagy rombuszok közepén ejts egy vagy két hosszabb bevágást, majd húzd át a sarkokat a bevágások egyik vagy mindkét végén keresztül. A bevágott lapocskákat dugdosás nélkül is megsütheted.

6. SÜTÉS
Lábosban vagy mély serpenyőben bőven melegíts olajat. Nem kell, hogy túl forró legyen! Akkor jó a hőfoka, ha belemerítesz egy fakanalat, és kis buborékok szállnak fel mellette. Ekkor óvatosan engedj bele 3-4 darab csörögét. Többet ne, mert sütés közben megnőnek. Rövid idő alatt süsd a fánkokat világos aranybarnára mindkét oldalukon. Vigyázz, nehogy kiszáradjanak! Túlságosan forró zsiradék esetén a külsejük hamar sötétebb barna lesz, a belsejük pedig nyers marad.

Sütés után tedd a lecsepegtetett csörögefánkokat konyhai papírtörlővel kibélelt tálba, hogy leitasd róluk a felesleges zsiradékot. Esetleg a tál tetejére is teríthetsz egy réteg papírtörlőt.

7. TÁLALÁS
A már nem forró, de meleg csörögéket bőven szórd meg porcukorral mindkét oldalukon, majd rendezd el egy tálon. Kis tálkákban kínálj hozzájuk híg lekvárt a mártogatáshoz.

RECEPTEK:

Csörögefánk (herőce)

Csöröge – Receptposta anno

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.