Vannak, akik természetesnek veszik, hogy a nagymamájuk házilag gyúrja a szilvás gombóc tésztáját, de a legtöbben nem vagyunk ilyen szerencsések, és csak a kissé fojtós, jellegtelen, fagyasztott változatot ismerjük. Én is ezt ettem egész gyerekkoromban, és sosem értettem a dögunalmas ízű gombócok népszerűségét egészen addig, míg egyszer el nem készítettem úgy, „ahogy kell”, friss alapanyagokból. Ekkor vált világossá előttem, mégis miért is olyan népszerű ez a kultétel. Íme néhány tanács Déri Szilvi bloggertől, alias Házisáfránytól!

Így lesz tökéletes a szilvás gombóc

A házilag készített szilvásgombóc ugyanis csodás, krémesen omlós textúrájú, melybe édesen savanykás, mélybordó héjú, napsárga húsú gyümölcsöt rejtünk, s melyet ropogós, aranyszínű morzsába görgetünk. Nem mondom, hogy villámétel, de akiknek készítjük, életünk végéig a lekötelezettünké válnak.

A szilvásgombóc alapja a burgonyából készült tészta. Elkészítésének módja, íze és textúrájá nagyon hasonlít a gnocchéihoz. Kedvenc, 1980-as kiadású „Das grosse buch der desserts” című osztrák szakácskönyvem szerint a gombóc gyártásnak két iskolája van. Egyrészt süthetjük a burgonyát héjában, sütőben, vagy főzhetjük vízben. Az előbbi hosszadalmasabb művelet, az utóbbi egyszerűbb. A héjában sütött krumpli tésztájába azonban kevesebb liszt kell ahhoz, hogy rendesen összeálljon, így a végeredmény is puhább lesz. Ha mégis vízben főznénk a burgonyát, érdemes a forró, még nedves krumplit pár percre előmelegített sütőbe tenni, hogy kissé kigőzölögje magát és kiszáradjon.

FONTOS TUDNIVALÓK A TÖKÉLETES ELKÉSZÍTÉSHEZ:

– Ha szilvásgombócot készítünk, válasszunk hozzá „lisztes”, magas keményítő tartalmú burgonyát.

– Sütéshez tegyük a krumplit 200 fokos sütőbe és kb. 45 perc sütés után folyamatosan ellenőrizzük, egy fogpiszkáló segítségével hogy megpuhult-e a belseje. Ahogy eléri azt a pontot, amikor könnyen átszalad rajta a tű, már kész. Fontos, hogy ne süssük túl a krumplit, mert akkor a külseje elkezd túlsülni és nehéz lesz áttörni. A krumpli sütésének ideje mérettől és fajtától függően 45 perctől akár 1.5 óráig is letarthat!

– A főzés rövidebb folyamat, 30-40 perc alatt puhára főzhetjük a krumplit.

– A kész burgonyát még forrón törjük át. Kezdjünk el vele azonnal dolgozni, ahogy átsült vagy átfőtt, ahogy lehúztuk a tűzről! Minél jobban kihűl, annál nehezebb lesz vele dolgozni!

– A gombóc receptjében megadott liszt mennyisége hozzávetőleges, azon fog múlni, mennyire lesz szükség, hogy milyen minőségű, mennyire lisztes és vizes a krumpli, így érdemes a receptben megadottnál kicsit kevesebb liszttel indulni és óvatosan adagolni hozzá még, míg el nem érjük a kívánt állagot. A tészta legyen lágy, de ne túl ragadós. Célunk, hogy éppen csak összeálljon.

– Bár nagyanyáink bizonygatni fogják, hogy „jó az a morzsa olajban pirítva, mindig így csináltuk!”, ebben az esetben mondjunk nekik ellent! Sokkal finomabb és lágyabb lesz az íze vajban pirítva!

– A morzsa és a vaj is könnyen odaég, így alacsony lángon, folyamatosan kevergetve pirítsuk, vastag fenekű serpenyőben. Számítsunk arra, hogy ez egy viszonylag lassú művelet, mely akár 15-20 percig is eltarthat!

VARIÁCIÓK:

– Töltsd a tésztát sárgabarackkal, ha inkább a barackos gombócot szereted!

– Készíts barátfülét! Nyújtsd a tésztát 4 mm-re és vágj ki belőle 10-12 mm átmérőjű köröket. Kenj az egyik felére 1 teáskanál kemény szilvalekvárt, hajtsd rá a másik felét, nyomkodd össze a félhold széleit villával és főzd ki ugyan úgy, mint a gombócot. Tálald morzsával, porcukorral megszórva.

– Ha szereted a ropogós állagot, zsemlemorzsa helyett görgesd a gombócaidat pirított panko, azaz japán morzsába!

ÍME, A TÖKÉLETES RECEPT:

Ennyi tésztából kb. 20 gombóc lesz

1 kg főzni való, lisztes krumpli
kb. 200 g finomliszt, ha sütjük a krumplit, és kb. 400 g, ha főzzük
100 g búzadara
1 tojás
2 tojássárga
100 + 100 g vaj
15 g só
300 g zsemlemorzsa
20 szem szilva
1 tk fahéj
porcukor a tálaláshoz
cukor és só a főzéshez

1. Főzzük/ süssük puhára a krumplit, hámozzuk le a héját, és még melegen törjük át a burgonyanyomón.

2. Adjuk hozzá a tojást és a sárgákat, a liszt egy részét, a grízt, olvasztott 10 dkg vajat, sót és gyúrjuk formázható tésztává. A liszt maradékát fokozatosan adagoljuk hozzá.

3. Finoman vágjuk meg a szilvák egyik oldalát és vegyük ki belőlük óvatosan a magot. Tegyünk a helyükre 1 mokkáskanál fahéjjal összekevert kristálycukrot. Ez a fázis kihagyható, a szilvákat be lehet tenni maggal is, de így izgalmasabb lesz a végeredmény!

4. Nyújtsuk a tésztát 5 mm vastagra és vágjunk belőle 5-7 cm méretű négyzeteket. Tegyük a közepükre a gyümölcsöt és óvatosan gyurmázzuk gombócokká.

5. Olvasszunk meg 100 g vajat serpenyőben, közepes hőfokon. Adjuk hozzá a morzsát, és folyamatosan kevergetve pirítsuk aranybarnára.

6. Forraljunk vizet egy nagyobb edényben. Adjunk hozzá egy púpozott teáskanál sót és egy evőkanál cukrot.

7. Tegyük a gombócokat a forrásban lévő sós-cukros vízbe és főzzük őket 10-12 percig. Várjuk meg, míg feljönnek a víz tetejére, de utána még főzzük őket 2-3 percig!

8. Szűrjük le a gombócokat, forgassuk őket morzsába gazdagon és szórjuk meg a fahéjas porcukorral.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.