A tiramisu az egyik legismertebb olasz édesség az egész világon elterjedt, és számtalan változata létezik. Az eredeti receptet azonban mindent visz!

Így lesz tökéletes a tiramisu

A tiramisu receptje az 1980-as évektől kezdve szerepel a szakácskönyvekben, keletkezéséről azonban nincsenek hiteles források. Állítólag a 17. században sienai cukrászok lepték meg a finomság eredetijével Cosimo de Medici herceget, mai alapváltozatát pedig egy trevisói szakács alkotta meg abban a reményben, hogy a felesége erőre kap a finomságtól a szülés után és gyorsan visszatér dolgozni az éttermükbe.

A tiramisu sikerének titka az egyszerűségében rejlik, hiszen kevés alapanyagból, sütés és gyakorlat nélkül gyorsan összedobható. Lényegében minden a kiváló minőségű hozzávalókon múlik, de nem árt, ha ismersz néhány elkészítési praktikát.

Kávé

Frissen lefőzött keserű és erős fekete kell hozzá. Az olaszok szerint legjobb a presszókávé vagy a még ütősebb ristretto. Ne rontsd el a tiramisut filteres vagy instant kávéval! A gyerekek adagjához malátakávéba, kakaós tejbe vagy olvasztott étcsokis kakaóba áztathatod a babapiskótát.

Mascarpone

A bivalytejszínből vagy tehéntejből készített semleges ízű, selymesen lágy krémsajtot nem érdemes hasonló jellegű natúr termékekkel helyettesíteni, mert csalódás lesz a végeredmény. Ügyelj a mascarpone frissességére, mert gyorsan megromlik. Érdemes kézi mixerrel csomómentesre keverni, majd több részletben a krémhez adni, és felhabosítani.

Tojás

Nagyon friss és lehetőleg szalmonella ellen kezelt, fertőtlenített héjú tojást vásárolj, vagy mártsd forró vízbe néhány másodpercre, mert nyersen kerül a tiramisuba. A nyers tojássárgáját úgy lehet házilag biztonságossá tenni, hogy tálba ütve 62 fokos vízfürdőbe teszed 15 percre. Közben időnként keverd meg az egyenletes hőeloszlás érdekében, majd hűtsd le hideg vizes fürdőben. Azonnal használd fel, illetve mielőbb fogyaszd el.

Tipp

Merülős próbával egyszerűen meggyőződhetsz a tojás frissességéről: ha lesüllyed és elfekszik egy pohár vízben, akkor nyersen is nyugodtan használhatod. Ha elmerül ugyan, de a gömbölyű felén ül, akkor tiramisuhoz már nem jó, azonban hőkezelés után még használható más ételekhez. A víz színére felúszó tojást ki kell dobni.

A gondosan szétválasztott tojás sárgáját keverd habosra a cukorral, és legalább 5 percig verd, amíg sima és vastag világos krémet kapsz.

Tojásfehérje eredetileg nincs a tiramisu krémjében, érdemes azonban kemény habbá verni, mert lazítja a tömény mascarponét. Fentről lefelé haladva, lazán forgasd a krémbe lapáttal, hogy a hab ne törjön össze, és levegős maradjon.

Babapiskóta

Ha túl vastag és száraz, nem képes felvenni a kávé és a krém ízét, ha pedig túl puha, vagy túl sokáig áztatod, akkor szétmállik. Ne helyettesítsd lazább szerkezetű kalács- vagy süteménydarabokkal!

A piskótákat egyenként merítsd bele a kávéba, számolj el 3-ig, majd kapd ki és rakd le a formába. Babapiskótát már a 15. században is sütöttek a savoyai hercegségben – innen ered a csomagolásokon olvasható savoiardi megnevezés.

Tipp

Ha időd engedi, készíts garantáltan adalékok nélküli és kevesebb cukrot tartalmazó házi babapiskótát, majd hagyd a megfelelő keménységűre szikkadni.

Receptek

Joghurtos tiramisu sült eperrel

Tonkababos-tojáslikőrös tiramisu

Tiramisu

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.