HOZZÁVALÓK
Ezt kell tudnod a számtalan recept mindegyikében megtalálható fő alapanyagokról:
[eadvert]
Liszt: Az önmagában is megfelelő sima búzalisztet (BL-51) búzafinomliszttel (BL-55) keverheted. Még omlósabb lesz a süti, ha 1 ek lisztet vagy lisztkeveréket 1 ek étkezési keményítővel helyettesítesz.
Vaj: Ne csökkentsd a receptben megadott mennyiséget, mert fűrészporszerűen száraz lesz a keksz. A puha vagy olvasztott vajat robotgép segítségével keverd krémesre-habosra a cukorral. Ez a készülék teljesítményétől függően 5 percig is eltarthat. Az olvasztáskor megbarnított vaj diós aromát kölcsönöz a keksznek.
Tojás: Omlósabb lesz a cookie, ha az egyik egész tojás helyett 1 db tojássárgáját teszel bele. Ez a tészta ízén és látványán nem változtat, csak az állagán.
Cukor: A gazdagabb íz kedvéért a fehér cukrot barnával vegyítheted. Próbáld ki a kissé ragacsos, finomítatlan vagy részben finomított muscovado nádcukrot (natúr- és bioboltól), amelynek a melasztól jellegzetes barna színe és karakteres aromája van. A sima fehér cukorhoz képest magasabb víztartalmánál fogva a sütemények állagát is befolyásolja. Világos változata édesebb és enyhébb ízű, mint a sötét.
Csokoládé: Az eredeti amerikai cookie-hoz szükséges süthető csokoládépasztillát (csokicseppet) a sütési hozzávalók között keresd az élelmiszer-áruházakban vagy delikát üzletekben. Ennek hiányában étcsokoládét darabolj apróra. A bevonó nem jó, mert sütéskor szétolvad.
TÁROLÁS
A cookie frissen a legfinomabb és rendszerint gyorsan el is fogy. Ám ha marad pár darab, akkor fém süteményes dobozban a legjobb tárolni. Kevésbé szárad ki, ha egy szelet kenyérrel együtt csomagolod el.
FAGYASZTÁS
A rácson teljesen kihűlt kekszeket adagonként töltsd mélyhűtőtasakba, és a szokásos módon fagyaszd le. Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyd kiolvadni.
Az összeállított nyers tésztát folpakba csomagolva tedd a fagyasztóba. Egy éjszakán át hagyd kiengedni a normál hűtőtérben, majd másnap süsd meg úgy, mint a frisset.
A lefagyasztott cookie vagy nyers tészta kb. 4 hétig tartható el a mélyhűtőben.