Különleges gyümölcs errefelé a friss füge. A szerencsés fügebokor-tulajdonosok ilyenkor szüretelhetik a második vagy harmadik termést. Frissen a legjobb, hiszen annyira édes és krémes, hogy már önmagában tökéletes desszert.

Füge: kincs az ígéret földjén

Az egyik legrégibb kultúrnövényünk, már a Biblia is többször említi. Melegigényes növény, a mediterrán klímát kedveli, de védett, napos helyeken nálunk is megél, és szépen terem, jó években akár háromszor is szüretelhetünk. A fiatal bokrokat télire jól szellőző takarással védeni kell. Tartós, erős hidegben sajnos a nagy, öreg bokrok is elfagynak (mint ahogy ez pár éve nálunk is történt), de aztán pár év alatt szépen visszaerősödnek. Már csak azért is érdemes megpróbálkozni a termesztésével, mert nagyon ritkán kapható, és akkor is aranyáron, általában darabra adják. Még a termelői piacokon sem igen látni 50 forint alatt. Ráadásul a tökéletesen érett gyümölcs rendkívül sérülékeny, nehéz a szállítása.

Nemcsak finom, hanem nagyon sok gyógyhatással is rendelkezik. Méregtelenít, erősíti az immunrendszert. Sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, kiemelkedő a káliumtartalma, sok benne a cink és a B-vitamin. A legjobb, ha frissen, nyersen fogyasztjuk. Ha sok van, akkor főzhetünk belőle lekvárt, különleges, ritka csemege. Ha olívaolajjal és pici mézzel megsütjük, akkor pompás köretet kapunk, akár pecsenyékhez, akár édességekhez (kásákhoz, piskótákhoz).

Olasz mandulás fügetorta

Borhabkrém sült rozmaringos fügével

Sütőtökös-fügés pite zsályával

Kakukkfüves mézzel karamellizált füge joghurtos bulgurral

Ricottás fügetorta

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.