Baráti összejövetel, családi ünnepség vagy romantikus vacsora: mindegy, mi az apropó, az étkezőasztal körül összegyűlni mindig kellemes időtöltés. A vendégvárás egyik legfontosabb mozzanata – a menü kitalálásán kívül természetesen – a teríték és az asztali dekoráció kiválasztása. Mert minden étel ízletesebb, ha igényesen van tálalva!

Így terítsd meg a vendégváró asztalt!

Hívogató asztal, finom ízek

A különböző stílusú vendéglátóhelyek világához automatikusan társítunk egy bizonyos ízvilágot: mást várunk a kockás abroszos vendéglőtől, mint a bisztrótól és megint mást a fine dining-tól. Természetesen nem csupán a vizuális ingerek különböztetik meg egymástól őket, de az biztos, hogy erősen befolyásolják az ételekhez fűzött viszonyunkat, ezért egyáltalán nem elhanyagolható szempont a fogások prezentálásának milyensége sem. Ugyanez otthoni körülmények között is igaz, ezért érdemes a háztartásban több féle abroszt, szalvétát, tányért, sőt akár evőeszközt is tartani a különböző alkalmakra.

Az a bizonyos sorrend

Az esztétikai szempontok (pl. összeillő színek, az alkalomhoz passzoló étkészlet) mellett jó, ha a teríték helyes sorrendjére is odafigyelünk. Bár manapság az etikett már csak formális körülmények között játszik fontos szerepet, praktikus oka is van a teríték előírt elrendezésének. Otthon persze ritkák a 2-3 fogásnál többet tartalmazó étkezések és nem sok háztartásban szokás formális eseményeket tartani, ezért ennek kisebb a jelentősége.

Így dobhatod fel!

Az alapvető teríték (abrosz, tányérok, evőeszköz, szalvéta, pohár) mellett érdemes kiegészítőket is használni, melyekkel feldobhatjuk a látványt. Ezeket egyszerűen beszerezhetjük a megfelelő boltból vagy webshopból. Tányéralátétekkel, asztali futókkal, dísz tányérokkal, mécsestartókkal, asztaldíszekkel, különleges étkészletekkel vagy növényekkel is vonzóbbá tehetjük a vacsoraasztalt. A színek kiválasztásával pedig jól kifejezhető az aktuális alkalom hangulata: a karácsonyi asztal pl. szinte soha nem nélkülözi a pirosat, de gyakran használatos az arany vagy az ezüst is, míg egy nyári születésnapi ebéden jól mutatnak az élénk, vidám színek.

Egy hívogató asztal megalapozza a jó hangulatot. Ha szép környezetben fogyasztjuk el az ízletes fogásokat, az étkezés nem csupán egy szükséglet kielégítése lesz, hanem egy élvezetes szertartás is.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.