A kuglófoknak már a látványa is gyönyörűség. Bármikor jöhet belőle egy jó nagy szelet, reggelire teával, uzsonnára habos kávéval vagy kakaóval, egyébként meg csak úgy, nasinak. Ezerféle változatuk van, lehet élesztős, kevert, készíthetjük glutén-, tej-, sőt tojásmentesen is.

Kapucnis kalács – süssünk kuglófot!

A kuglóf, ez az érdekes formájú, édes sütemény mindig is a nagy kedvencek közé tartozott. Legfőbb jellegzetessége a különleges alakja: a koszorú alakú, sokféleképpen cifrázott sütőforma közepén kiemelkedik egy kis kémény, így a formába kerülő tészta garantáltan át fog sülni, nem marad nyers a közepe. A speciális sütőforma régebben bádogból, rézből vagy cserépből készült. Ma a leggyakrabban tapadásgátló bevonattal ellátott fém vagy szilikon alapanyagú sütőket használunk. A kuglóf készülhet soktojásos, gazdag kelt tésztából vagy sütőporos, szintén több tojást tartalmazó kevert tésztából. Klasszikus belevaló a mazsola, a vanília, a porcukor. Nagyon gyakori a csokoládébevonat is. A magyar kuglóf szó a német Gugelhupfból ered (a Gugel pedig kapucnit jelent). A legenda szerint a háromkirályok sütöttek először ilyen turbán alakú süteményt, hogy meghálálják a gazdag vendéglátást, amelyben útközben részük volt. Egy másik mese szerint Marie Antoinette, XVI. Lajos francia király felesége vitte magával a receptet Bécsből Párizsba. A franciák szerint viszont ők találták fel ezt a finomságot (is). Bárki volt az ötletgazda, ügyes és szép találmány, remek kiegészítője egy délutáni kávénak vagy teának.

Békebeli kuglóf rumos mazsolával

Diós-mandulás mentes kuglóf vörös áfonyával és fehér csokival

Kelt kuglóf csokival és gesztenyével

Márványkuglóf kevert tésztából

 

 

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.