Nagyon divatosak mostanában a Buddha-tálnak nevezett, gazdag, szemet gyönyörködtető saláták. Azért hívják így, mert olyan gömbölyű tálakban szervírozzák, mint a Buddha pocakja. Alapvetően vegán, tehát semmiféle állati eredetű terméket nem tartalmaz. Nagyon finom, és teljes értékű étkezésnek felel meg. A saját ízlésünk és a rendelkezésre álló alapanyagok függvényében állíthatjuk össze, általános szabály, hogy mindig van benne:
- valamilyen főtt gabona vagy gabonahelyettesítő;
- többféle zöldség, lehetőleg nyers és főtt, párolt vagy sült is;
- zöld salátalevelek;
- valamilyen hüvelyes;
- valamilyen izgalmas öntet a tetején.
Természetesen tehetünk hozzá magokat, gyümölcsöt, bármit, amit szemünk-szánk megkíván. A különféle alkotóelemeket ízesítsük bátran. A gabonák, a hüvelyesek főzővizét fűszerezzük fokhagymával, babérral, a sült zöldségekről ne sajnáljuk a köményt, rozmaringot, hasonló fűszereket. A zöldségeket süthetjük sütőben vagy serpenyőben, egy kis olívaolajon, ahogy egyszerűbb. Fontos, hogy szépen rendezzük el a hozzávalókat.
Buddha-tál puliszkával, céklával, gombával, avokádós öntettel