A nagy nyári kánikulában különösen jólesik a jéghideg desszert, sütemény helyett fagyit és jégkrémet eszünk. Errefelé meglehetősen ismeretlen a kulfi, ez az indiai jégkrém, pedig a CNN Travel anno beválasztotta a világ legjobb 50 desszertjébe. Érdemes összeismerkedni vel.

Keleti gyönyörűség – kulfi

A kulfi egy hagyományos, tejalapú, főzött, egzotikus fűszerekkel és gyümölcsökkel ízesített indiai jégkrém. Nagyon sok zsiradékot tartalmaz a sűrített és a beforralt tejnek köszönhetően, ezért fagyigép nélkül is krémes marad. Többféle ízben vagy ízkombinációban készítik. Ne a megszokott csoki-vanília-eper vonalra gondoljunk azonban. Általában van benne kardamom, lehet mangós, rózsavizes, sáfrányos, pisztáciás, és a fenti ízeket természetesen lehet keverni is. A kulfi egy perzsa szóból ered, azt jelenti, hogy fedett csésze, nyilván a készítési módjára utaltak vele. Állítólag a 16. századtól ismert, hosszú időn keresztül a Himalájából hozott jég között fagyasztották.

A legegyszerűbb készítési módja, ha veszünk egy-két liter jó zsíros tejet és ennek az ötödének megfelelő térfogatú cukrozott, sűrített tejet (tehát egy liter tejhez 2 dl sűrített tejet). Vastag talpú lábasba öntjük a tejet, adunk hozzá egy-két szál sáfrányt (tényleg csak egy-két szálat, mert a végeredménynek halvány sárgának kell lennie). Kis lángon addig forraljuk, míg körülbelül a felére be nem sűrűsödik. Ekkor hozzákeverjük a sűrített tejet és szórunk bele egy csipetnyi őrölt kardamomot. Egy evőkanál keményítőt kevés hideg vízben csomómentesre keverjük, hozzákeverjük a fagyialaphoz, és két percig forraljuk. Végül beleforgatunk egy marék tört pisztáciát, és hagyjuk langyosra hűlni a masszát, közben időnként megkeverjük. Végül kis jégkrémformákba töltjük, és betesszük a fagyasztóba. (Ha nem a gyári műanyagfedőt és pálcát használják hozzá, akkor először hagyjuk kicsit megfagyni, utána szúrjuk bele a faspatulákat.) Tálalás előtt még megszórjuk tört pisztáciával.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.