A krokant és a grillázs egyaránt karamellizált cukor és diófélék (dió, mandula, mogyoró, pisztácia) keveréke, a különbség csupán az arányokban van. A grillázs esetében egy egység cukorhoz harmad egység diófélét teszünk, a krokantnál pedig egy egység cukorhoz egy egység dióféle jár.
Kapható készen is, de tényleg villámgyorsan elkészíthető bármelyik otthon is, garantáltan olcsóbb és frissebb lesz.
Elkészítés: egy nagy serpenyőben világos aranyszínűre karamellizálunk 100 g kristálycukrot. Belekeverjük a tört diófélét, a grillázs esetében 33 grammot, ha krokantot szeretnénk, akkor 100 grammot. Elkeverjük, és már le is húzzuk a tűzről, nehogy megégjen a cukor. Sütőpapírra öntjük, minél vékonyabbra elegyengetjük (óvatosan, természetesen, mert az olvadt cukor hőmérséklete igen magas). Ha megdermedt, összetörjük, a felhasználás céljától függően kisebb vagy nagyobb darabokra. Nedvességtől elzárva sokáig eltartható.