A nyár ugyan véget ért, a karakteres levendula ízét azonban nem kell nélkülöznünk az őszi hónapokban sem. Összegyűjtöttük a legegyszerűbb recepteket, melyeket elkészíthetünk levendulával!

Sütitől az italokig – Így használjuk ősszel a levendulát

A levendula jellegzetes illatát messziről megérezni. Nem véletlen, hogy illatanyagként a kozmetikai iparban hasznosítják. Sokan használják illóolajként is a neki tulajdonított gyulladáscsökkentő, valamint fertőtlenítő hatás miatt. A közönséges levendulából nyert illóolaj édeskés illatú; kenőcsök, krémek, parfümök alkotórésze. Fűszerként is gyakran használják, de a ruhásszekrényekben is jó szolgálatot teljesít a levendula.

A levendula virágai bőséges nektárt adnak, amiből jó minőségű méz állítható elő. A virágokat lehet kandírozni, de olykor sütemény dekorációként használják. A levendula jól illik a barackos, valamint a csokoládés süteményekhez. Fekete és zöld teához is szokták keverni ízesítőként.

Levendulás banán smoothie

Hozzávalók:

  • 2 db banán
  • 2 evőkanál mézes levendula ízű szörp
  • 250 ml tej

Elkészítés:

[eadvert]

Feldaraboljuk a két banánt, majd megöntözzük a levendulaszörppel, felöntjük tejjel, és jól összeturmixoljuk. A még levendulásabb íz érdekében érdemes belecsempészni 1 mokkáskanál friss vagy szárított levendulavirágot is a smoothie-ba.

Levendulás banán smoothie

Levendulás banán smoothie

Levendulás limonádé

Hozzávalók:

  • 1 liter víz
  • 4 citrom felszeletelve
  • 1 csokor friss menta
  • 2 bögre jégkocka
  • 1-2 dl levendulaszörp

Elkészítés:

Tegyük bele egy nagy kancsóba a citromszeleteket és a mentaleveleket, majd öntsük rá a vizet és szórjuk bele a jégkockákat. Ízesítsük a limonádénkat ízlés szerint 1-2 dl levendulaszörppel. Fedjük le, és hagyjuk állni a hűtőben 1-2 órát.

Levendulás limonádé

Levendulás limonádé

Csokoládés – levendulás muffin

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg cukor
  • 2,5 dl tej
  • 2 db tojás
  • 3 evőkanál levendulaszörp
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna

Elkészítés:

Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tojást, az olívaolajat, a levendulaszörpöt, végül a darabokra tört étcsokoládét. A tésztát a muffinformába adagoljuk, majd a 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Az elkészült muffinokat ízlés szerint cukormázzal és cukorgyöngyökkel díszíthetjük.

Csokoládés – levendulás muffin

Csokoládés – levendulás muffin

Levendulás cukor

Sárgabarackos minimuffin mézes levendulahabbal

Levendulás almatorta

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.