Sokszor megírtuk már, hogy ha tehetik, kapirgálós csirkét vegyenek, ne állatgyárban, rossz körülmények között előállított baromfihúst. Igen, nagy a különbség az árban, az olcsó gyári csirke sokszor már 600 Ft/kg körüli áron kapható a nagy élelmiszer-áruházakban, míg a szabadtartásban, kukoricán nevelt szárnyas ára akciósan is legalább ennek a duplája. De próbálják ki egyszer, és látni fogják, hogy a tanyasi csirke jóval kevesebb vizet tartalmaz, tehát már ezzel is olcsóbb, sokkal jobb a hús textúrája, finomabb és laktatóbb. Ráadásul a neveltetése során nem tömték tele mindenféle gyógyszerrel és antibiotikummal.
Hogyan daraboljuk?
A konyhakész csirkét a pörkölthöz lehetőleg egyforma darabokra kell vágni, hogy egyszerre főjön meg az összes. Először levágjuk a két-két szárnyat és combot. A combokat mindenféleképpen osszuk felső és alsó combra. A szárnyvégeket is érdemes levágni, nem kell kidobni, jól ízesíti majd a szaftot. A csirke törzsét kétoldalt szétvágjuk, így lesz egy nagy far-hátunk és egy bőrös, csontos mellünk. A far-hátat általában 3 darabra érdemes vágni keresztben, a csontos csirkemellet pedig négy részre osztjuk. A belsőségeket is nyugodtan belefőzhetjük (szív, vese, zúza), de a májat csak az utolsó öt percre dobjuk bele.
Három remek ételt ajánlunk. A csirkepaprikás megunhatatlan klasszikus. Ráadásul nincs is vele sok munka. Jól ölre lehet menni az elkészítési módján és fűszerezésén (ki mit pirít először, kell-e bele fokhagyma, mivel sűrítjük a szaftot stb.). Mi most egy egyszerű receptet ajánlunk, működik, és nagyon finom a végeredmény. Ha úgy jobban szeretik, a végén keverjenek hozzá egy pohárka házi tejfölt.
A zöldborsós csirke örök kedvenc. Ilyenkor még édes, zsenge a zöldborsó, fantasztikus zamatot kölcsönöz az ételnek. Ha hozzájutunk, érdemes beledobni a kifejtett borsóval együtt egy nagy marék cukorborsót is. Ha nem kapunk, akkor pár üres borsóhüvelyt főzzünk bele a raguba, nagyon jó ízt ad, de azt majd a főzés végén ki kell dobni, mivel nem ehető.
A paradicsomos csirkét imádni fogják a gyerekek. Ízvilágban az olasz paradicsomos tésztákat idézi. A csirkecombot meg a főtt tésztát általában kedveli az ifjúság, tehát biztos sikerre számíthatunk. Ráadásul jól melegíthető, érdemes jó nagy adagot készíteni belőle.