Már kapható a friss lapszámunk. A húsvét előtti böjt jegyében készültek az ételeink, heti menü magyaros ízvilágú, húsmentes receptekkel. Desszertként csokoládés finomságokat, egyszerű kelt tésztákat, köleses és hajdinás édességeket ajánlunk.

Megjelent a Vidék íze márciusi száma!

A húsvét előtti nagyböjt az idén február 22-én kezdődik, és április 8-án, húsvét nagyszombatján ér véget. Ezekben a hetekben sokan böjtölnek, sokféle indíttatásból, sokféle módon. Régebben ebben az időszakban általában tartózkodtak a húsfélék fogyasztásától. Sokan tartják a teljesen hagyományos böjtöt, azaz nem használnak zsírt, nem esznek húst, esetleg vasárnap egy kis halat beiktatnak a menübe. Mások ilyenkor kezdenek el kacérkodni a vegán étrenddel, tehát minden állati eredetű alapanyagot száműznek az ételeikből (ez főként tej- és tojásmentes főzést jelent). Van, aki nem eszik kenyeret és/vagy édességet a húsvét előtti hetekben, mások a glutént vagy a laktózt száműzik.

Így hát sokan kicsit átalakítjuk ilyenkor az étkezésünket, és általában nincs a tarsolyunkban elegendő recept ezekhez az újfajta ételekhez. Friss számunkban a böjtölőknek szeretnénk segítséget nyújtani, de csupa olyan finom étellel, amelyeket azok is szívesen fognak fogyasztani, akik nem is akarnak semmit megvonni maguktól. Összeállítottunk egy egy hetes mintaétrendet. Vasárnap halat eszünk, de a többi napon húsmentesek az ételek. Sok köztük a tej- és tojásmentes is. A globalizációnak köszönhetően már itthon is nagyon elterjedtek és szeretettek a távol-keleti konyhák húsmentes, fűszeres fogásai, mi most mégis alapvetően a magyaros vonalon maradtunk. Főztünk pár finom ételt káposztával, készítettünk három laktató céklás salátát. Mindegyik fogás remek példa arra, hogy olcsó, hazai alapanyagokból is lehet finom és egészséges ebédet, vacsorát főzni. Természetesen a mindig húsevők sem maradnak recept nélkül, nekik mennyei tepsis krumplikat és pörköltöket készítettünk. Ebben a hónapban a süteményeink is a böjthöz illően egyszerűek, találnak köztük glutén- és tejmentes finomságokat is.

A következő napokban kedvcsinálóként pár receptet itt is közzéteszünk a friss számunkból. Ma a lestyános burgonyakrémlevest kínáljuk, a következő napokban pedig a zöldségbrassói, a lusta rakott burgonya és a sós karamellás almás sajttorta receptjét osztjuk meg ezen a felületen is.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.