Mind a kettő szósz viszonylag új errefelé, régebben a húsok mellé egyszerűen kompótot vagy savanyúságot ettünk. De mindig nyitottak vagyunk mindenféle finomság átvételére, ráadásul mindkettő remek lehetőség a zöldség- és gyümölcsfelesleg hasznosítására.
A csatni inkább a kompót rokona, sok benne a gyümölcs, inkább édes, mint savanyú. Főzzük, így az állaga lágyabb, sokszor krémes. Indiai eredetű, ennek köszönhetően erősen fűszeres, sok benne az egzotikus ízesítőanyag is. Általában valamilyen zsiradékon megpárolunk egy-két finomra vágott vöröshagymát, erre jönnek a megtisztított, feldarabolt gyümölcsök, és alaposan összerotyogtatjuk, közben ízesítjük bármilyen friss vagy szárított fűszerrel, amit kedvelünk: kömény, fokhagyma, kardamom, gyömbér, fahéj, szegfűszeg, koriander, tárkony, stb. Ha szeretjük, mehet bele valami csípős is. Ha már kész, botmierrel áttörjük, ízlés szerint kicsit darabosabbra vagy krémesebbre. A végeredmény egyszerre lesz édes, csípős és fűszeres.
A relish a savanyúság rokona, főleg zöldségekből áll. Vagy teljesen nyers, vagy csak rövid ideig főzzük, tehát jóval darabosabb, mint a csatni. Alapíze a savanyú (ecettel vagy citromlével előállítva), általában jóval kevésbé fűszeres, mint a csatnik. Nagyon apróra vágunk valamilyen nyers (paradicsom, paprika, kovászos uborka, stb.) vagy párolt zöldséget (cukkini, tök, sütőtök, paprika, cékla, zeller, stb.), összekeverjük valamilyen savanyú öntettel vagy joghurttal vagy kefirrel, ízesítjük sóval, borssal, fűszerekkel.
Például ezekhez érdemes elkészíteni valamilyen inkább édes vagy inkább sós mártást:
Grillezett sajt rukkolás, sült paradicsomos sült burgonyával