Tökkel, almával, mákkal, túróval...a rétest ezernyi finomsággal megtölthetjük, de mennyire jól ismerjük ezt a népszerű süteményt?

Mivel töltselek meg? Rétes-kisokos

A rétes a magyarok, az osztrákok és a szerbek kedvenc süteménye. Vélhetőleg a XVI. században a törökök hatásra honosodott meg hazánkban. Elődjének nevezhetjük a Balkánon ma is létező, és népszerű baklavát. A rétes mai, tekert, töltött formája a XVIII. – XIX. század fordulóján alakult ki az Osztrák–Magyar Monarchia területén. Ma már a mákos, almás és a túrós a legnépszerűbb rétes, ám korábban szívesen fogyasztották az emberek, a tejfeles, a rizskásás, mákos és a káposztás rétest is. Számos népszokás is kapcsolódik a réteshez. Sárkeresztesen újévkor rétest sütöttek azzal a magyarázattal, hogy „hosszúra nyújjon az esztendő, sokáig éjjenek”, míg Topolyán farsangkor figyelték a rétest; úgy tartották, hogy ha jól nyúlik, akkor a család szerencsés lesz a következő évben.”

rétes

Fotó: Shutterstock

[eadvert]

Az igazi, otthon nyújtott réteshez nemigen lehet már hozzájutni, kevesen állnak neki a nyújtásnak. Ám egy szabad hétvége remek alkalom lehet a kísérletezéshez! Fél siker, ha megtaláljuk a tökéletes lisztet. Persze akkor sem dől össze a világ, ha készen kapható réteslapot használunk, ezek között is van többféle egészen finom, sőt ma már kapható teljes kiőrlésű lisztből készített változat is.

Ha nem a hártyaszerűen vékony tésztát kedveljük, akkor süssünk tiroli rétest. Többféle tésztából szokták felénk készíteni: leveles tésztából, élesztős-vajas tésztából, esetleg jóféle vajas pitetésztából. Itt jóval vastagabb a tészta, és jellemző rá a rudak tetejének a kicifrázása. Itt is kísérletezhetünk az alaptészta otthoni elkészítésével, jó mulatság és garantált a siker – ehhez a formátumhoz az sem baj, ha esetleg nem sikerül tökéletesen. A tiroli rétest is megsüthetjük készen kapható tésztából is, az is nagyon finom lesz.

A Vidék íze kedvenc rétesei!

Csongrádi ostorrétes

Rétesfánk

Tejfölös rétes

TRÜKK

Csak akkor tudjuk vékonyra kihúzni, ha magas sikértartalmú, jó minőségű lisztet használunk. A hozzáadott ecet is azt a célt szolgálja, hogy könnyebben nyúljon a tészta.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.