A sárgaborsó nemcsak, hogy nagyon olcsó és egészséges, de rengetegféleképpen elkészíthető, méghozzá nagyon egyszerűen. Mindezek ellenére sokan még azt sem tudják, hogy mi is ez pontosan. Pedig érdemes megismerni!

Ezért jó, ha ismered a sárgaborsót

1. A SÁRGABORSÓ IGAZÁBÓL ZÖLDBORSÓ

A sárgaborsó valójában nem egy különálló növényfaj vagy termés, hanem a zöldborsó (Pisum sativum) hántolt, szárított és felezett magjából készülő növényi ételkészítmény. A hámozás vagy tisztítás kiterjed a növény hüvelyére, tehát a borsószemeket megszabadítják a növény hüvelyborításától és ezután a külső halvány héjazatuktól is, a hasítási folyamat során, ezért lesz sárga a színe. A borsó a betakarításkor még kerek, de a szárítás és a tisztítás során két lencse formájú részre esik szét természetes módon, ez tulajdonképpen a két sziklevél. Száraz borsónak és feles borsónak is nevezik is gyakran nevezik.

2. AZ EGYIK LEGEGÉSZSÉGESEBB TÁPLÁLÉK

World’s Healthiest Foods nevű alapítvány a világ legegészségesebb tápláléka között tartja nyilván. Nem is csoda, hiszen képes szabályozni a vérnyomást és a koleszterinszintet, magas a rosttartalma, emellett remek B1- és B2 vitaminforrás, bővelkedik pantotén savban, biotinban, folsavban, E-vitaminban.

[eadvert]

A többi hüvelyeshez hasonlóan ásványi anyagokban kiemelkedően gazdag: kálium, kalcium, magnézium, vas, cink, foszfor és mangán is bőségesen van benne. A benne található izoflavin, egy természetes ösztrogénként viselkedő vegyület, ami mell- és prosztatarák kialakulásának esélyét is csökkenti.

3. A BABÁNAK IS JÓ

Állapotosan is érdemes fogyasztani, mert sokat segít az anyukának és nagyban hozzájárulhat a magzat megfelelő fejlődéséhez is. A folsav segít a vérszegénység, az álmatlanság, a depresszió megelőzésében. A terhesség első hónapjaiban hozzájárul a baba egészséges gyarapodásához, és megfelelő mennyiség bevitele mellett a parányi szervezetben végbemegy a velőcső záródás, így garantálja a gerinc megfelelő fejlődését a korai időszakban. Az E-vitamin táplálja a szívet és az agyat, a terhesség idején létfenntartó jelentőségű a magzat számára.

4. CSAK ÁZTATNI KELL

Nem csak olcsó, de az elkészítése is nagyon egyszerű. A sárgaborsót a lencséhez, csicseriborsóhoz, szárazbabhoz hasonlóan érdemes egy éjszakára vízbe áztatni, hogy megpuhuljon, és a főzési idő is csökkenjen. Lényegében ennyi előkészület szükséges mindössze ahhoz, hogy aztán rengeteg finomság készüljön belőle.

5. NEM CSAK FŐZELÉKNEK VALÓ

A legismertebb fogyasztási formája a főzelék, amitől sokan viszolyognak, régi rossz menzés élmények miatt, de ez könnyen felülírható. A magyar konyha felhasználja még leves, pástétom, és salátakészítéshez is, de ételek sűrítésére is jó. Ezeken kívül pedig akár még fasírt is készíthető belőle, amit mindenki a saját íz világa szerint fűszerezhet.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.