Nagyon divatosak ma az amerikai kekszek (cookie-k), szeretjük is őket, de ne feledkezzünk meg a hagyományos ropogtatnivalókról sem. A dióval, mandulával dúsított vajas linzertésztákból sokféle apróságot süthetünk. A töltetlen vagy a lekváros variációk ráadásul sokáig elállnak, napról napra omlósabbak, finomabbak lesznek.

Ötféle süti egy csapásra

A hagyományos omlós linzertészta egy rész cukorból, két rész vajból, három rész lisztből áll, ezt lehet színezni. A vajat lecserélhetjük házi zsírra, abból kevesebb kell (a zsírtól különlegesen omlós lesz a tészta, ha nem vegetáriánusoknak sütünk, mindig érdemes a vaj egy részét zsírra cserélni). Ízesíthetjük a tésztát még vaníliával, reszelt citromhéjjal, citromlével. Dúsíthatjuk darált diófélével, talán a mandula illik hozzá a legjobban. Ha teszünk hozzá darált diófélét, akkor vagy a zsiradék mennyiségét kell megemelni arányosan, vagy egy-két tojássárgáját kell még hozzáadni.

Adunk egy klasszikus receptet, mindenki igazgassa kedve szerint. Ebből az alaptésztából számtalan sütemény készíthető. Érdemes pár dologra odafigyelni a készítésekor:

– Hideg hozzávalókkal kell dolgozni, hogy minél kevésbé olvadjon meg a vaj. Minél kevesebbet érjünk hozzá a meleg kezünkkel. Régebben egy széles kés pengéjével dolgozták össze a vajat a liszttel, ma már egy konyhai robotgéppel ez jóval gyorsabban és egyszerűbben megy.

– Sima finomlisztet használjunk hozzá. A tésztának alapvetően a zsiradéktól és a tojássárgájától kell összeállnia, a víztől és a tejtől sütés után összeugrik, töredezik.

– Nem tudjuk megspórolni a hűtési időt. Az összegyúrás és a sütés között alaposan le kell hűteni a tésztát. Csinálhatjuk azt is, hogy az összegyúrás után hagyjuk egy kicsit pihenni, megformázzuk, és már így rakjuk a hűtőszekrénybe, így nem kell a vaj miatt kőkeményre összeállt tésztával küzdeni.

– Nem szabad a túllisztezni, mivel akkor nagyon morzsálódó, törékeny lesz. Tehát lehetőleg ne lisztezett deszkán nyújtsuk és formázzuk, hanem két sütőpapír vagy átlátszó fólia között.

– Forró (200 fokos) sütőbe rakjuk, és pár perc múlva visszavesszük a hőmérsékletet 180-190 fokra, úgy sütjük készre.

– Nagyon jól fagyasztható a nyers tészta. Érdemes egyszerre nagyobb adagot készíteni, és kisebb csomagokban lefagyasztani. Felhasználás előtt pár órával átrakjuk a hűtőszekrény normál részébe, és ha már nem fagyos, a recept szerint felhasználjuk. Természetesen a megsült linzer is fagyasztható (töltelék és máz nélkül).

Régimódi linzertészta
Hozzávalók:
20 dkg liszt
10 dkg jéghideg házi zsír vagy 14 dkg vaj
8 dkg cukor
10 dkg darált mandula
2 tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
fél kávéskanál frissen reszelt citromhéj
1 teáskanál frissen facsart citromlé

Összekeverjük a lisztet a cukorral, a vaníliás cukorral meg a darált mandulával. Összemorzsoljuk a hideg zsiradékkal. Végül deszkára borítjuk, a közepében kis mélyedést alakítunk ki. Ide rakjuk a tojássárgájákat, a citromhéjat és a levet, és gyors kézzel összegyúrjuk a tésztát. Ha nem akar összeállni, egy pici jéghideg vizet adhatunk hozzá. Átlátszó fóliába csomagoljuk, és hideg helyen pihentetjük legalább egy órát (de még jobb, ha egy éjszakát).

Dióhabos keksz

Borzas linzerkarika

https://videkize.hu/recept/narancsos-virag/

https://videkize.hu/recept/csokikremes-isler/

https://videkize.hu/recept/lekvaros-racsos-linzertorta/

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.