Magazin

Az őszi-téli hónapokban minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy hasznos vitaminokkal töltsük fel a szervezetünket. Persze szedhetünk pirulákat is, de sokkal jobban járunk, ha a szükséges adagnak legalább egy részét természetes módon visszük be a szervezetünkbe.
Se szeri, se száma a bevált családi és a facebookon terjedő vagy e-mailben továbbított recepteknek, de alapjában véve csak kétféle karácsonyi mézeskalács létezik: azonnal fogyasztható és több nap (esetleg hét) múlva megpuhuló. Érdemes mindkettőből kellő mennyiséget sütni, mert hamar elfogynak!
Sokat lehet arról hallani, olvasni, hogy milyen lelkiállapotban milyen nassolnivalót kívánunk. Állítólag ha dühösek vagyunk, akkor csipszet szeretnék vadul ropogtatni, ha pedig arra vágyunk, hogy kényeztessen, simogasson valaki, akkor a kanalas desszertek felé indulunk. Ez utóbbi esetre erősen javasoljuk a híres latin-amerikai sült pudingot, a flant.
Ez a laktató krumplis tészta valaha a szegények eledele volt, hiszen alapvetően csak krumpli és liszt kellett hozzá. Többféle néven is ismerték a különböző tájakon (zsámiska, cinke, gánica, gánca). Kis zsírral, füstölt szalonnával, hagymával megbolondítva önálló és nagyon jóízű egytálétel. Persze társíthatjuk más finomságokkal is.
Régen teljesen elfogadott tízórai volt a párizsis zsemle, ma már inkább sonkafélét teszünk a szendvicsekbe. Pedig a legtöbb gyerek (és sok felnőtt is) nagyon szeretné a nem túl fűszeres, nem túl zsíros rózsaszín felvágottat. Nem kell kerülni, csak meg kell találni a minőségi alapanyagból készülteket.
A cékla minden porcikája ehető. Az édes, szép színű gumó csakúgy, mint a formás, zsenge levele. Hosszú ideig csak a savanyított, ecetes céklát ismertük, pedig számtalan egyéb módon is használhatjuk a konyhában. Ehetjük nyersen, főzve, sütve, édesen, sósan – sokoldalúan használhatjuk ezt a könnyen hozzáférhető, olcsó zöldségfélét.
Bár eleinte lehet, hogy a kényszer szülte ezeket a spórolós, maradékmentő, újrahasznosításos ötleteket, bizony sok pénzt megtakaríthat velük. Fedezd fel őket újra!
Az idén szerencsére pont szombatra esik Márton-napja, amikor is erősen javallt a mostanra gömbölyűre hízott vízi szárnyas és a friss újbor fogyasztása, hiszen ha Márton-napján libát nem eszünk, egész jövő évben éhezünk... Hat személyre főztünk kiadós ebédet vagy vacsorát, klasszikus, jóízű fogásokat felsorokoztatva.
A Márton-napra előért libaevés a kifejezetten kellemes tennivalóink közé tartozik. Ennek a szép nagydarab vízi szárnyasnak minden porcikája finom. Az idén nyilván egy nappal előrehozzuk a lakomát, vasárnap pedig egy különleges villásreggeli keretében is elfogyszthatjuk ezeket a finomságokat.

Ezek is érdekelhetnek