Magazin

A május a fejes saláta hónapja. Tele vannak vele a piacok, friss, hazai, ropogós, ilyenkor az egyik legfinomabb saláta-alapanyag. Ráadásul olcsó is. Általában a szokásos cukros-ecetes-sós öntetet kapja, pedig érdemes lenne más elkészítési módokat is kipróbálni.
Az igazi vidéki vendéglők asztaláról ma sem hiányozhatnak a régi klasszikusok. Húsleves, csirkepaprikás és persze a rántott hús sült krumplival mindig megtalálható valamilyen formában a legtöbb étlapon. Ezek a házias fogások valamiért nem mennek ki a divatból és mivel mindig van rájuk kereslet, maradnak kínálatban. De mi az oka annak, hogy soha nem pont olyanok, mint otthon?
A zamatos turbolya nálunk vadon is megterem, főleg akácosokban lehet vele összefutni, de nagyobb, kissé elhanyagolt kertekben is gyakran találunk belőle pár bokorral. Levelének a formája nagyon hasonlít a petrezselyeméhez, de az íze egészen más, édeskés, ánizsos.
Már kapható a friss, ropogós, tavasz végi lapszámunk. Különleges, anyák napi vendégfogadó menüvel, többféle csodás epertortával. Szerencsére már sok az új zöldféle, karalábé, spárga, medvehagyma és sóska szerepel az e havi étlapon.
De igen. Mindnyájan szeretjük a krémes süteményeket, de lássuk be, sokan félnek egy komolyabb torta elkészítésétől. Ugyanaz az ízélmény könnyen elérhető sokkal egyszerűbben is. Sütünk egy se nem túl vékony, se nem túl vastag, tetszés szerinti ízesítésű tésztát, és arra egyszerűen rákenünk valamilyen krémet. Ha kicsit díszítjük, még csinos is, ráadásul finom és elronthatatlan.
Pogácsa nélkül nincs húsvét. Ha csak egy dolgot sütünk az illatos vízzel, szép versikével bekopogtató fiatalembereknek, az biztosan pogácsa lesz: nagy keletje van ilyenkor, főleg, ha frissen sült, ropogós. Egyszerű tésztát ajánlunk, hozzá többféle formázást – borítékolható a siker. Ha ma begyúrjuk a tésztát, holnap kora reggel kisütjük a kiválasztott formában, már ezzel fogadhatjuk a délelőtti locsolókat.

Ezek is érdekelhetnek