Mi kerüljön a nyuszifészekbe? Ha már kötelező a csokitojás, legalább legyen jó minőségű csokoládéból – és a guminyuszikhoz sem kötelező kellék a sok adalékanyag. Ha van egy kis időnk, egy-két óra alatt egy egész kosárnyi csinos húsvéti édességet gyárthatunk.

Szorgos tojáskeresőknek! Így gyárthatunk húsvéti édességet házilag

Amire szükségünk lesz:

– pár tábla jó minőségű csokoládé (amit szeret a gyerek: fehér, tej- vagy étcsoki)

– 100%-os dobozos vagy frissen facsart gyümölcslé

– zselatinpor

– pár jópofa jégkocka- vagy bonbonkészítő forma (viszonylag olcsón hozzá lehet jutni sütőkellékeket árusító boltokban)

– marcipánmassza

 

A legegyszerűbb, ha gőz felett megolvasztjuk a csokit, és beleöntjük a jégkocka forma mélyedéseibe. Ha megdermedt, egyszerűen kipattintjuk. A fél tojásokból kettőt-kettőt színes alufóliába is becsomagolhatunk. A simább formákhoz adhatunk összevágott aszalt gyümölcsöt, apró színes cukrot is. Ha van nagyobb nyuszi vagy tojás formájú linzerszaggatónk, készíthetünk ilyen formájú lapos csokit is, mogyoróval, aszalt gyümölccsel, puffasztott rizzsel. Marcipánból apró tojásokat gyúrhatunk, és félig megmárthatjuk olvasztott csokiban. Legyünk kreatívak, jó minőségű alapanyagokból néhány egyszerű eszköz segítségével sok finomságot lehet készíteni.

Nyuszis gumicukor: egy-két evőkanál hideg vízbe áztatunk 15 g zselatinport. Öt perc múlva ráöntünk 2,5 deci gyümölcslevet, és elkezdjük melegíteni. Közben megkóstoljuk, ha kell, adunk hozzá pici cukrot. Nem szabad forralni, csak addig melegítjük, míg fel nem oldódik teljesen a zselatin. Vízzel kiöblített jégkockatartóba öntjük. Hideg helyen dermesztjük. Ha megszilárdult, könnyen ki lehet pattintani a formából.

Töltött csokitojás: gőz felett megolvasztunk 15 deka étcsokit. Egy ecset vagy egy kiskanál segítségével kikenjük vele egy szilikonforma mélyedéseit. Hideg helyen hagyjuk teljesen megdermedni. Közben a nyuszis gumicukornál leírtak szerint elkészítjük a narancszselét. Annyira kihűtjük, hogy már ne olvassza meg a csokit, de még folyékony legyen, ekkor a csokival bélelt mélyedésekbe töltjük. Csak olyan magasan töltjük meg a fél tojásokat, hogy majd még legyen hely egy réteg csokinak. Ezt is kidermesztjük hideg helyen. Ha már megkötött, ismét megolvasztjuk a csokit, és felülről bekenjük a narancszselét, ezzel körbe is zártuk a tölteléket. Ismét hideg helyre tesszük. Ha ez is megszilárdult, egyszerűen kipattintjuk.

Zselé helyett tölthetjük mással is a tojásokat, például kis lekvárral elkevert darált dióval, keksszel, mogyoróval, marcipánnal, aszalt gyümölcsökkel, mogyorókrémmel stb.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink